На Житомирщині протестувальники вимагали компенсацію за виселення із радіоактивної території. ВІДЕО

  24 липня в Овруцькому районі близько 50 місцевих жителів вимагали виплатити їм компенсації за будинки, які вони залишили через радіоактивне забруднення територій в 2006-2009 роках.

 

  Про це Суспільному розповів співорганізатор акції Іван Хрус. За його словами, люди чекають на компенсації більше десяти років:

  "Департамент соціальної політики України забув про чорнобильців нашого регіону, тобто Народицького та Овруцького районів. Вони думали, мабуть, що ми вже померли, але ми ще є".

  Депутат Овруцької міськради Петро Левківський каже, що акція під стінами райдержадміністрації та на в'їзді в Овруч є попереджувальною:

  "З усіх регіонів України лише люди з Овруцького району не отримали ці компенсації із 2006 року. Це близько 600 чоловік".

  Учасниця акції Тамара Духновська розповіла, що через радіоактивне забруднення була змушена виїхати зі свого будинку, який знаходився у третій зоні відчуження:

  "Ми тут вже доживаємо свою старість, і я хочу отримати те, що віддала. А нас ніхто не чує і не бачить. Ми зверталися в усі інстанції. Мабуть, нам треба приймати якісь кардинальні міри".

  Ще одна учасниця акції Валентина каже, що черга на компенсацію рухається повільно:

  "Сказали, що нас поставили на чергу, але черга рухається так, що гроші отримують по 4-5 людей на рік, а я можу бути в цьому списку №150. Розумієте, я помру, але ці гроші так і не отримаю".

  Загальна сума заборгованості для жителів Овруцького району становить 54 мільйони гривень, каже голова Овруцької райдержадміністрації Ярослав Чепурко:

  "Щоб погасити цю заборгованість, гроші мають бути включені у видатки державного бюджету. Зараз є певні проблеми з врегулюванням черги, тому що є люди, які здали житло і отримали його згідно черги, а є ті, які через суди також стали у чергу. Тому зараз потрібно врегулювати це питання, після чого будуть виділені гроші з державного бюджету і люди їх отримають в порядку компенсації".

Автор: Сергій Косюченко

 

Новини Житомира

 

Последнее изменение Суббота, 25/07/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework