У новоствореній лабораторії житомиряни вже можуть здати тести на COVID-19

  Безкоштовне чи платне тестування на коронавірус, вартість тестів в обласному лабораторному центрі та нова лабораторія сімейної медицини, – усі ці важливі питання обговорили у прямому ефірі на телеканалі Союз-ТВ із очільником м. Житомира Сергієм Сухомлиним.

   У владі кажуть: лабораторний центр на базі дитячої поліклініки, який проводитиме тести на коронавірус, запрацював вже із 15 липня. Безкоштовне тестування там будуть проходити за рахунок міського бюджету і тих коштів, які зароблять на цій лабораторії. Зробити можна буде декілька різновидів тестів: експрес-тест, ПЛР- та ІФА-тести.

  «У нас є 3 можливості тестування, 3 типи тестів. Швидкі експрес-тести – це застосовує первинна ланка наша – сімейні лікарі. Тестування має відсоток похибки, воно не досконале, але все одно працює. Якщо людина скаржиться на погіршення самопочуття чи є симптоми, лікар виїжджає, робить цей швидкий тест. І якщо тест показує можливість захворювання на Covid, тоді вже береться кров на аналіз і відправляється на ПЛР-тест.

  ПЛР-тест вже показує, що людина хворіє. Більше того, у нас є ПЛР-тести двох типів австрійської компанії. Другий тест показує ще вірусологічне навантаження на організм, наскільки ця хвороба впливає на організм. І це потрібно для лікарів, які будуть застосовувати лікування і прописувати лікування для цього хворого. Таких тестів немає в обласній лабораторії. У нас вони є, ми їх закупили.

  Ще одні – ІФА-тести. Якщо експрес-тест робиться, наприклад, 20 хвилин, то ІФА-тест дає результат приблизно через дві години. Це венозна кров, яка для цього тесту використовується. ІФА-тест показує, чи є в людини вже антитіла до вірусу і хворіла людина чи не хворіла. Тут можливі різні варіанти. Якщо тест по двох показниках, ми робимо по одному і по двох показниках», – розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

  ІФА-тестування в лабораторному центрі коштуватиме набагато дешевше, ніж у приватних закладах, – запевняють у міській раді. Також зазначають, що незабаром на сайті оприлюднять усі категорії громадян, які зможуть проходити тести безкоштовно.

  «ІФА-тести роблять наші поліклініки першої і другої дитячої лікарні. Вартість такого тесту для людини, яка просто хоче прийти і здати тест, коштує 118 грн. Плюс забір крові коштує ще 35 грн. Якщо на два показники – це ще 118 грн. Максимально – 270 грн. Це набагато дешевше, ніж у приватних клініках.

  Ці ІФА-тести також потрібні, коли людина лягає, наприклад, щось сталося – швидка забрала, везе в лікарню. У такому випадку в людини береться цей тест і це безкоштовно. Це ургентна медицина. Якщо є планове лікування, то для частини людей воно коштує, треба зробити цей тест, частина людей звільнена від сплати. Хто ці люди? Перш за все – діти, які лікуються в нашій міській лікарні. Для всіх дітей, незалежно – планова операція чи ургентна ситуація – рішенням виконкому ми звільнили від сплати за ці тести. Другий момент. Є соціальні категорії, які також (звільняються від платного тестування, – ред.). Є ще категорія, наприклад, є учасники АТО чи учасники інших бойових дій (афганці, наприклад), які кожен рік повинні проходити реабілітацію в інших шпиталях не тільки Житомира, а Бердичева та ін. І для того, щоб їм туди потрапити, їм потрібно пройти ІФА-тест. Ми своїм рішенням таким категоріям АТО звільнили також від сплати тестів. Якщо він член Житомирської об’єднаної громади, він може прийти в поліклініку, здати тест безкоштовно, взяти довідку і їхати далі на лікування чи на реабілітацію в інший заклад.

  Якщо людина прийшла в поліклініку і вона є мешканцем Житомирської об’єднаної громади і хоче зробити тестування безкоштовно, йому не зроблять такого тестування безкоштовно, якщо у нього немає направлення від сімейного лікаря. Це також треба усім зрозуміти, бо це, перш за все, електронне направлення. Згідно цього поліклініка може потім списати собі всі ці матеріали і міський бюджет компенсує. Є процедура, вона не може без направлення сімейного лікаря зробити безкоштовно тестування.

  Усі медичні працівники раз на місяць безкоштовно проходять ІФА-тести. Це обов’язково для того, щоб люди, які приїхали лікуватися від іншої хвороби, також від медичного працівника не заразилися. Усім працівникам освіти до 1 вересня ми зробимо це тестування. Якщо є підозра на Covid, тоді обов’язково робляться ще ПЛР-тести. Якщо людина хоче поїхати за кордон, наприклад, у Болгарію. Якщо Болгарія виставляє умови, що потрібна довідка, тоді людина приходить і платить кошти за проходження ПЛР-тесту чи ІФА-тесту», – говорить Сергій Сухомлин.

  А от ПЛР-тестування обійдеться вже дорожче – 1300 грн. Та цьому є логічне пояснення, завдяки чому вираховується собівартість. Для дітей вартість планують зробити набагато дешевшою, – розповідає місцева влада.

  «У приватних лікарнях проходження ПЛР-тесту – в середньому 2 тис. грн, у Києві – 4-4,5 тис. грн. Приблизно ми цікавились в обласній лабораторії, їх повна калькуляція на всі розхідні складає приблизно 1700-1800 грн. Є проста калькуляція, вона відкрита і ніяких тут немає секретів. Тести австрійського виробництва ми закуповували напряму у виробника. Літаком вони потрапляють в аеропорт „Бориспіль“. Завдяки тому, що МОЗ нам дав дозвіл на безмитне ввезення цих тестів, ми не сплачуємо податки за їх ввезення, вартість цього тесту з доставкою до нас у Житомир складає 6,5 євро (приблизно до 200 грн). Тести, які показують вірусологічне навантаження на організм, коштують трошки більше – близько 8 євро. Але є ще багато інших. Є ще обладнання, є реактиви, є праця людини. І тут головне – лікар згідно всім вимогам повинен постійно змінювати захисні костюми, респіратори – так звані розхідні матеріали. Якщо один костюм коштує 350 грн і робиться на одну закладку, а декілька людей ці всі процедури виконують. Приблизна собівартість – зарплати, амортизації обладнання і т.д. – складає 700 грн. Це ті кошти, які буде лікарня компенсовувати в міський бюджет за всіх, хто проходить безкоштовно ПЛР-тести. Якщо людина, наприклад, хоче поїхати кудись за кордон, для неї вартість проходження тесту буде складати 1300 грн. Ми не удосконалювали це рішення, бо кордони були закриті, але тут треба чітко зробити для дітей. Я думаю, що ми найближчим часом зробимо, щоб цей тест коштував дитині набагато дешевше.

  Чому 1300? По-перше, нам треба якось компенсувати ті речі, за які люди проходять безкоштовно. Це перший момент. Другий момент: це набагато все одно дешевше, ніж у комерційних. Чому наш комунальний заклад не може заробляти кошти для того, щоб платити тим же лікарям зарплату», – пояснює міський голова.

  У лабораторному центрі результати тестування можна буде отримати вже за 2 дні. Окрім цього, у подальшому сімейна медицина планує придбати ще одну лабораторію. У міській раді кажуть: це дасть можливість комунальним закладам заробляти свої кошти і не залежати від Національної служби здоров’я України.

  «Тут головне, щоб люди навчилися чітко працювати, бо обласний лабораторний центр зазвичай дає результати у середньому через 2 дні. Наша лабораторія – ту, яку ми закупили, – дозволяє одночасно загрузити 94 тести. І те, що дають у своїх документах австрійський виробник, там тест проходиться до 30 хвилин. Але реагенти, лікарі кажуть, все ж десь до години. Декілька днів вони попрацюють, ми подивимося на реальні цифри.

  Клієнти є постійно. Хотілось би, щоб їх не було, але ця лабораторія буде працювати не тільки на Covid. Сучасна американська лабораторія – вона може працювати на багато інших аналізів. І зараз ще одну лабораторію – трошки іншу – купляє наша сімейна медицина, наша первинна ланка. Бо за аналізи платить НСЗУ і кошти, коли приходять на нашу первинну ланку медицини, потім вони замовляють ці аналізи в приватних клініках, приватних лабораторіях. На рік тільки по чотирьох основних аналізах – це 8 млн грн. Вартість цього обладнання, приміщення у нас окуповується за 2 роки, якщо ми будемо самі це робити. Плюс ця лабораторія нам дасть можливість заробляти комунальним закладам кошти для того, щоб вони могли нормально розвиватися і платити більш-менш нормальну зарплату», – резюмує Сергій Сухомлин.  

Новини Житомира

  

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework