Лісова мафія Житомирщини: «Межигір’я» родини лісників Дзюбенків

  Масштабні повені у західних областях вкотре оголили проблему масової варварської рубки лісів. За темпами винищення дерев наша область посідає перші місця, перетворюючись подекуди на голу пустелю. На чолі беззаконня стоять цілі сім’ї депутатів, що одночасно керують лісгоспами та володіють приватним величезним бізнесом з лісозаготівель.

  Десятки тисяч вирубаних гектарів області, ешелони вагонів ділової деревини під виглядом дров, нескінченні фури зрубу, підпільні пилорами і «частка» від бурштинокопачів – такою є реальна «діяльність» лісгоспів під прикриттям управління лісового господарства, - розповідає zt.20minut.ua

  Особливим статусом наділені керівники держпідприємств, обрані до обласної ради. Статус депутата, особливо провладної партії, забезпечує прикриття оборудкам та гарантує захист від небажаних перевірок контролюючих і правоохоронних органів.

  Безкарність та вседозволеність за останні роки перетворили завжди закритий сімейний клан лісників у потужний кримінальний спрут з неймовірними фінансованими можливостями. Редакція розпочинає серію матеріалів про головних «авторитетів» в ієрархії лісової мафії області.

  «Межигір’я» під Житомиром

  Навіть після усунення від влади Віктор Янукович залишається еталоном для наслідування в політиці та побуті для вищого керівництва лісової галуззі області. Президенту-втікачу свого часу подарували першу надруковану в Україні книгу «Апостол», тоді як екс керівнику управління лісового господарства Андрію Курінському піднесли 300 тисяч доларів весільного подарунку. Запозичили вони й звичку Януковича приватизовувати віддалені куточки природи, знищуючи прадавні ліси під розбудову власних палаців. Одна з таких величезних резиденцій нещодавно постала в глибині лісництва  Житомирського району. Надійно схована від стороннього ока, до найближчого житла 10 кілометрів, до неї проклали свіжу асфальтовану дорогу, сполучаючи з виїздом до міжнародної траси Київ – Варшава. За довжелезним парканом схований цілий комплекс споруд для відпочинку, два штучних озера, будинок охорони та обслуговуючого персоналу, десяток двоповерхових будинків зі зрубу та велика центральна споруда поряд з водоймою.
8df839e514696880428b2660a982b5f74bddcf90

У 2011 році ділянка вільна від забудови

  Підготовчі роботи з вирівнювання ділянки розпочинають у 2011 році. Фактично посеред лісу виривають два котловани під майбутнє створення двох штучних водойм. Наступного року закладають фундамент та розпочинають будівництво цілого комплексу будинків. По периметру всієї ділянки встановлюють триметрову огорожу, назавжди перекриваючи раніше прокладену лісову дорогу. З дерев’яного зрубу споруджують 12 одно- та двоповерхових будівель. Між ними прокладають майбутні доріжки та стоянку для автомобілів, завершують спорудження величезної штучної водойми. Усім цим багатством володіють двоє пенсіонерів з села Гамарня Малинського району – батьки депутата обласної ради Олега Дзюбенка. Навіть за приблизними підрахунками ціна аналогічного комплексу починається з 1 мільйона доларів США.
лісм

Стан ділянки і вирубаний ліс довкола у 2019 році

  Підготовчі роботи з вирівнювання ділянки розпочинають у 2011 році. Фактично посеред лісу виривають два котловани під майбутнє створення двох штучних водойм. Наступного року закладають фундамент та розпочинають будівництво цілого комплексу будинків. По периметру всієї ділянки встановлюють триметрову огорожу, назавжди перекриваючи раніше прокладену лісову дорогу. З дерев’яного зрубу споруджують 12 одно- та двоповерхових будівель. Між ними прокладають майбутні доріжки та стоянку для автомобілів, завершують спорудження величезної штучної водойми. Усім цим багатством володіють двоє пенсіонерів з села Гамарня Малинського району – батьки депутата обласної ради Олега Дзюбенка. Навіть за приблизними підрахунками ціна аналогічного комплексу починається з 1 мільйона доларів США.
лісм

Комплекс будинків зі штучними  озерами родини депутата

  Бізнес на незаконних рубках У декількох метрах від приватного помістя Дзюбенків на узбіччі дороги бачимо свіжозрублені дерева. Колоди складені одна на одну для подальшого транспортування.
лісм

Свіжезрубані дерева поряд з помістям директора лісгоспу

  На кожній з них обов’язково має кріпитися спеціальний електронний чіп.
лісм

  Проте більшість зі зрізаних дерев – без них. Водночас при перевірці частина бірок в електронній базі не знаходиться.

лісм

  Скріншот з порталу перевірки походження деревини бірки №216926801

  Тобто мова йде про «ліву» або необліковану під прикриттям лісництва порізку дерев. З Березівського лісництва ділова деревина потрапляє на найближчу лісопильню. В розташованому поряд селі Садки під лісозаготівлі спорудили два велетенських підприємства. Змонтована вздовж всієї території огорожа зовні нагадує таку ж довкола таємної резиденції Дзюбенків. Перевіряємо реєстр, і справді це їхня приватна власність. Матері депутата Олени Дзюбенко належить земельна ділянка площею 1,4 гектара. На ній розміщені склади та приміщення, де ведеться переробка деревини, які також перебувають у власності її та батька Миколи Дзюбенка.

лісм

  Численні будівлі пенсіонери не купували: їх їм ще у 2010 році просто надарували. Сусідня ділянка в 1,48 га оформлена на Ольгу Дзюбенко – дружину рідного брата депутата Миколу Дзюбенко, який очолює Радомишльське лісництво. У лютому цього року приміщення разом із землею передали в оренду новоствореній ТОВ «Ромавуд-Україна». Товариство минулоріч заснувала голландська компанія Sіlwооd В.V. Таємницю появи закордонного інвестора вдається розкрити через реєстр власників закордонної фірми, де вказуються українські прізвища. Основна мета створення співзвучної з відомою європейською компанією полягає в доступі до ринку ЄС та можливості уникнення оподаткування завдяки податковим пільгам в Голландії.
лісм

    Виходячи з виписки, єдиною власницею Sіlwооd В.V. була Олеся Касянчук. Богдан Касянчук очолює житомирське ТОВ "Вакула-Дом", яке належить Олені Дзюбенко. Певно, що такий збіг невипадковий, як і не випадково, що матір депутата передала в оренду все майно саме ТОВ «Ромавуд-Україна».

  Професор корупції

  Ще одна звичка багатьох українських чиновників – додати до наявних регалій вчену ступінь. Потішити власне самолюбство Олегу Дзюбенку допоміг частий гість його резиденції професор Житомирського політехнічного університету. Взявши «шефство» під майбутнім проривом в українській науці, науковий керівник без особливих складнощів забезпечив ліснику звання кандидата наук та місце серед викладачів. У реальній діяльності звершення, описані в науковій роботі депутата, куди скромніші. Кандидатська писалася ним на базі очолюваного ним ДП «Малинське лісове господарство».

  У 2018 році виїзна документальна перевірка встановила факти порушень на підприємстві: 110 тис. грн заниження податку на прибуток і на 187 тис. грн – з податку на додану вартість. Не сплачено й 260 тис. грн обов’язкової для перерахування в держбюжет частини прибутку держпідприємства.

  Однак традиційно для нашої судової системи відповідальності депутат обласної ради не поніс через збіг 3-місячного терміну притягнення до відповідальності. Водночас реальна прибутковість держпідприємства куди більша і занижується відпрацьованими роками схемами. Серед них укладення різноманітних угод на постачання послуг. До прикладу, ДП «Малинське лісове господарство» підписало з ФОП Василем Ходаківським три угоди на 724 тис. грн на виконання послуг із лісозаготівлі.

лісм

  З декларації дізнаємось, що від підприємця Олег Дзюбенко отримав 17,7 тис. євро (530 тис. грн) позики.

 

лісм

  Та куди цікавіше, що його контактний номер збігається з телефоном Світлани Куницької, дружини директора лісгоспу.

лісм

  Цей же номер вказується як контактний для ФОП Ірини Мельниченко. З нею очолюваний Дзюбенком лісгосп без тендерів уклав майже на 3 млн грн договорів на порізку дерев. Одночасно в дружини депутата з’являється позашляховик Toyota Land Cruiser і свіжа нерухомість у новобудові в Житомирі. По вул. Вільській Шлях Світлана Куницька купує квартиру площею 72 кв. метрів вартістю понад 1 мільйон грн.

  Сам Олег Дзюбенко практично все майно орендує у матері. На Олену Дзюбенку, окрім будиночків в селі Бондарці, оформлено близько десятка ділянок та різних споруд в селах Садки і Березівка Житомирського району, Гамарня та Слобідка Малинського району. Не відстає від неї невістка – Ольга Дзюбенко. На дружину брата тільки в селі Садки Житомирського району зареєстрували 11 будинків!

   Загалом на родину лісників зареєстровано більш ніж півсотні будинків та земельних ділянок. З року в рік чисельність нерухомості зростає, головним чином завдяки подарункам. У декларації брата-лісника в кінці минулого року з’явилися 200 кв. м приміщень із землею у Малині. Такий подарунок зробив йому директор та співвласник декількох комерційних структур Олександр Сівко.

  Згодом продаж цих подарунків приносить родині чимало коштів. Минулоріч продаж одного з таких об’єктів приніс 1 млн 215 тис. грн. Не менш цікавою є поява численних фірм-посередників з Черкаської області, які регулярно «підчищають» бюджети лісгоспів. Їхня поява, як і підписання з ними угод на десятки мільйонів гривень, не могли пройти осторонь брата Олега Дзюбенка, який досі очолює Черкаське управління лісового господарства.

 Цілковита кругова порука в галузі дозволяє родині продовжувати втілювати нові комбінації, збагачуючись на розоренні лісової галузі.

  Тарас Боросовський, спеціально для  «20 хвилин»

Новини Житомира

 

Последнее изменение Понедельник, 13/07/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework