Житомирщина: Проект з популяризації бортництва об'єднає три регіони

  Заступники голови Житомирської ОДА Володимир Федоренко та Віктор Градівський і директор Олевського народного краєзнавчого музею Анна Вжесінська взяли участь у презентаційній онлайн-прес-конференції національного проекту "Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі", який реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

 

  До обговорення проекту також долучилися третій Президент України Віктор Ющенко, представники Київської і Рівненської ОДА, науковці та керівники історико-культурних і музейних установ, зокрема директори Вишгородського історико-культурного заповідника, Національного музею народної архітектури і побуту України та Сарненського історико-етнографічного музею, - розповідає golos.com.ua.

  Як зазначає куратор проекту, директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко, основна його мета - презентувати та популяризувати бортництво як елемент нематеріальної культурної спадщини України. Найбільш представлений цей промисел нині на Житомирщині, у Поліському природному заповіднику, де було зафіксовано 1800 бортей і бджолосімей. Крім того, багатою на традиції бортництва та бджільництва є Рівненщина. У рамках проекту, який об'єднує три регіони України, планується розширити ареал бортництва за рахунок Київської області.

  Учасники прес-конференції наголосили, що без актуалізації у сучасному освітньому і культурно-інформаційному просторі унікальні традиції бортництва можуть зникнути. Тому для розкриття потенціалу цього тисячолітнього промислу як конкурентоспроможного культурного продукту буде створено веб-сайт "Віртуальний музей бортництва" із ЗD-візуалізаціями тематичних експонатів із дев'яти музейних установ України, у тому числі і з Олевського народного краєзнавчого музею. Крім того, для популяризації бортництва у рамках проекту пропонується випустити інтерактивні поліграфічні матеріали, зокрема іміджевий фотоальбом зі статтями провідних науковців, дотичними до тем бджільництва й екології бортництва. Також планується розробити онлайн-урок, який проводитиметься у вересні для школярів Житомирської, Рівненської та Київської областей. Інші заходи, які обговорювалися учасниками прес-конференції, включають проведення фестивалю бортництва, організацію тематичного онлайн-фотопроекту, запуск мобільного додатку для веб-сайту тощо. Передбачається, що інтерактивні просвітницькі матеріали, які будуть створені під час проекту, можуть стати основою досьє для номінації цієї традиції бджільництва до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

  Під час онлайн-прес-конференції Володимир Федоренко та Віктор Градівський наголосили, що для Житомирщини бортництво - це не просто один із видів діяльності. Це - зв'язок з нашим історичним минулим, з традиціями і культурною спадщиною, що передавалася від покоління до покоління. Посадовці запевнили, що проекту на території області надаватиметься всебічна підтримка, та висловили сподівання на успішне міжрегіональне партнерство під час його реалізації.

Оксана Лук'яненко

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework