Як працюється дільничному: історія новоградського поліцейського

  Дільничні поліцейські, які серед працівників правоохоронних органів мають чи не найбільше функціональних обов'язків, зустрінуть свій день у щоденних турботах.

  Розповідає novograd.city.

 "Рівень довіри населення до поліції залежить від того, яким є дільничний, наскільки він володіє ситуацією на відведеній території та як зуміє організувати охорону громадського порядку. На мою думку, головний показник у роботі поліції – довіра людей", – каже дільничний офіцер поліції, лейтенант поліції 27-річний Дмитро Янчук.

  Він чесно відповів на усі питання нашої газети, пропонуємо найцікавіше з розмови.

  – Чи пам’ятаєте ви свій перший робочий день на посаді дільничного?

  – Я став дільничним офіцером 6 грудня 2019 року, після роботи повернувся додому і разом з молодшим братом почали готувати святковий стіл. Раптом дзвінок: "На вашій дільниці зникла бабуся". Ми обшукали увесь мікрорайон "Дружба" і знайшли бабусю на її власному подвір’ї… у криниці. Ознак життя літня жінка не подавала, тому перший день запам’ятається надовго. Історії з хорошим закінченням швидше стираються, а от негатив вражає і, на жаль, лишається у пам'яті. Особливо важко стриматися, коли бачиш, як батько б’є дитину, адже я сам батько чотирьох дітей: маю сина і донечку у другому шлюбі, сина від першого шлюбу та зведеного сина (дитина від першого шлюбу дружини).

  – З якими проблемами населення звертається до поліцейського найчастіше?

  – Домашнє насильство, сварки сусідів і конфлікти при розлученні. Як і розповідають у телевізійних новинах, під час карантину справді значно побільшало випадків домашнього насильства. Дільниця, де я працюю, дуже велика – "Лубчиця", "Дружба", "Зелені", "Болгарбуд". Усі проблеми населення цих мікрорайонів стають моїми службовими, тому весь час перебуваю у русі. Епідемія коронавірусу ускладнила роботу, насамперед важко бігати у масці. Страшно, коли відчиняються двері, і ти не знаєш, з ким маєш справу, зі здоровими людьми чи зараженими, адже дільничні працюють з асоціальними особами, алкоголіками, наркоманами, крадіями, хуліганами, дебоширами, які не стежать за станом здоров’я і точно не вимірюють температуру.

   – Які методи впливу на правопорушників в арсеналі у дільничного і що довелося застосовувати?

  – Бесіда, гумовий кийок, кайданки, сльозогінний газ і вогнепальна зброя, розряджанням якої мій день завершується і заряджанням якої розпочинається новий. За сім років роботи у міліції-поліції довелося використовувати все, крім вогнепалу. Забув додати папку, повну матеріалів, і знання, які здобув у Школі міліції та у Національній академії внутрішніх справ, де продовжую навчатися заочно, щоб здобути вищу юридичну освіту.

  – Чи не плануєте перекваліфікуватися в адвокати і полишити нелегку роботу дільничного?

  – Я не бачу себе в іншій професії, хоча у житті немає нічого нереального, якщо поставити мету і досягати її цілеспрямовано. Остаточно зрозумів це, коли проходив тести і співбесіду, щоб перевестися з міліції у поліцію. Під час співбесіди у Житомирі мені сказали, що я маю неодмінно вступати до Академії внутрішніх справ, що я і зробив фактично всупереч батькові. Мій батько Олександр Васильович Янчук 22 роки пропрацював у міліції, і він хотів, щоб син обрав іншу професію, але я з дитинства знав, що буду міліціонером.

  – У поліцію привело бажання носити гарну форму?

  – Я вже не пам’ятаю, хоча маленьким точно не уявляв, що у тридцятиградусну спеку носитиму чорний одяг зі щільної тканини. Якщо без жартів, то у поліцейської форми є своє виховне призначення, вона має викликати повагу у населення і спонукати хуліганів до самодисципліни. У дитинстві я ще не міг цього розуміти, лише інтуїтивно відчував. Мій наставник інспектор патрульної служби Олександр Кузов казав: «Ти можеш не поважати мене, але міліцейську форму поважати зобов’язаний». Батько давав свою настанову: у будь-якій ситуації залишатися людиною, тоді тебе завжди поважатимуть і у формі, і у цивільному одязі.

  – Яким, на вашу думку, повинен бути сучасний дільничний?

  – Робота дільничного складна, вимагає повної самовіддачі, витримки, вміння поєднувати навички оперативника, слідчого, експерта та психолога. Насамперед, хороший поліцейський має бути психологом. Ми спілкуємося з різними людьми, і до кожного потрібен індивідуальний підхід. Часто обличчям відділку поліції для жителів стає їхній дільничний, тому важливо мати авторитет порядної і чесної людини. Основним орієнтиром у роботі є думка населення. Якщо люди бачать, що ти насправді робиш усе можливе, щоб навести лад: захищаєш їхні права, здоров’я, життя і майно, то і громадська думка про поліцію буде позитивною.

  – Чи плануєте відзначати професійне свято у колективі?

  – Думаю, що ні, нам не до колективних свят чи спортивних командних змагань. На блок дільничних (12-14 осіб) є усього два автомобілі. Час від часу вирушаємо в АТО, я у 2014-2015 роках служив у Луганській області тричі по одному місяцю, тобто три ротації. Окрім того, у місті стається багато подій, дільниці великі, чимало паперової роботи, а ще потрібно встигати займатися спортом, щоб бути у формі. Ми, дільничні, входимо у кожну неблагополучну сім’ю, вивчаємо людські проблеми, у межах своєї компетенції вирішуємо їх, намагаємося допомогти. Для поліцейських свято, коли мовчить телефон, коли люди спокійно гуляють вулицями і парками та без остраху повертаються пізно додому у затишний, комфортний не пограбований дім. Зі свого боку намагаємося, щоб у Новограді-Волинському було саме так.

Ярина Явір

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework