Орнітологи Житомирщини допомагають складати карти популяції червонокнижного сірого журавля

  Житомирський орнітолог Микола Весельський в рамках міжнародного проєкту "Полісся – дика природа без кордонів" два місяці досліджував місця популяції червонокнижного сірого журавля. З отриманих даних Товариство охорони птахів складає карти для подальшого дослідження та збереження цього виду птахів.

  Свої дослідження орнітолог Микола Весельський проводив на півночі Житомирщини, неподалік кордонів з Рівненською областю та Білоруссю. Це спільний проєкт, в якому беруть участь науковці з України, Білорусі, Німеччини та Великої Британії. Головним об'єктом досліджень Миколи Весельського став сірий журавель, - розповідає suspilne.media.

  Микола Весельський: "Я жартую, що така собі самоізоляція вийшла. Я сам розпланував маршрут і, знаючи біологію цих птахів, з'являвся саме в тих місцях, де потрібно. Причому треба було виходити в три години ночі, щоб вдосвіта прийти і зробити облік територіальних пар сірого журавля. Вони в цей час починають кричати унісоніальні дуети, таким чином можна виявити місця, зайняті цими птахами".

  Сірий журавель занесений до Червоної Книги України. Його популяція зменшується через людську діяльність, каже Микола Весельський.

  Микола Весельський: "Насправді, дуже швидкими темпами відбувається перетворення нашого краю. Великі масштабні вирубування лісів зумовлюють зміну ландшафту. Звісно, для окремих видів це може бути на краще, але є категорія живих організмів, які не можуть себе захистити, тож, їх маємо захищати ми".

  За майже 2 місяці, проведених в експедиції, Микола Весельський обстежив 103 угіддя та виявив більш, ніж півсотні пар сірого журавля.

  Микола Весельський: "Зібрані дані об'єднані в атрибутивні таблички і доповнені фотоматеріалами. Цей масив зібраних даних передається до Товариства охорони птахів, що реалізує проєкт "Дика природа без кордонів" в Україні. Там з них складуть карти, по яким можна буде орієнтуватися і визначати ключові ділянки для подальшого дослідження і збереження цього виду, а також задля об'єднання в мережу об'єктів, цінних для біорізноманіття".

Автор: Леонід Харшан

Камера: Олександр Данилюк

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework