Мільйонні переплати «Житомирводоканалу» на реагентах

  З минулого року підприємство закуповує гіпохлорид у посередників хоча самостійно виробляє його з 2011 року.

 

  Замість поновити його виробництво «Житомирводоканал» погодився під час карантину додатково доплачувати за реагент 20%, - розповідає zt.20minut.ua.

  З лютого 2020 року тариф на водопостачання і водовідведення зріс майже на 6 гривень:

  - В більшій частині підвищення тарифу — це обслуговування кредиту від Світового банку. Але всі ми розуміємо, що 80% трубопроводу зношені. Нам потрібно це все замінювати, — переконував директор КП “Житомирводоканал” Андрій Нікітін.

  Разом з тим, у березні з бюджету міста підприємству на погашення кредиту від Світового банку додатково виділили 4 млн. грн. Тобто житомиряни заплатили водоканалу двічі: перший раз – за новими тарифами на воду, вдруге – з своєї зарплатні, частина з якої у вигляді податків міськрада перерахувала “Житомирводоканалу”.

  Справжня причина нестачі коштів на комунальному підприємстві полягає у вкрай неефективному їх витрачанні і навіть злочинному сприянні Андрія Нікітіна у переплатах  за реагенти для КП “Житомирводоканал”.

  Замінник хлору
 Зазвичай у коментарях журналістам основними витратами підприємства називають заробітну плату та енергоносії. Справді, у структурі тарифу на водопостачання вони складають 40 % та 18 % відповідно. Про решта витрат, а це 42 % вартості води, у водоканалі чомусь не згадують.

  Більше розуміння складових тарифу надає викладена на сайті НКРЕКП таблиця. Після згаданих двох статей та інших витрат (де закладений міжнародний кредит) найбільше “Житомирводоканал” витрачає на реагенти.


6945e7f7ce39ff0938103f5e022bdbf140fcc45bТаблиця структури тарифу “Житомирводоканал”. Джерело фото: сайт НКРЕКП.

  З січня 2020 року вони становлять аж 14 % від підвищеного тарифу на водопостачання. Натомість торік частка реагентів не перевищувала 6 %.

6d0c30e34f1165af79fa79e8dd53e6f887eb52f0

  Враховуючи, що з 2019 року ціна за воду в Житомирі зросла спочатку на 17 %, а з лютого ще на 30 %, то реагенти мали б здорожчати практично вчетверо! Інша справа якби різке збільшення вартості відбулося після літа 2018 року, коли єдиний виробник рідкого хлору «Дніпроазот», примусив державу погодитися на суттєве зростання вартості реагенту. Тоді країна опинилася на межі епідеміологічної катастрофи, оскільки постачання води неможливо без хлору, який використовується левовою часткою водоканалів для знезараження води. Та завдячуючи збудованій у 2012 році станції гіпохлорування води “Житомирводоканал” менше залежав від хлорної монополії. Дорогий реагент частково заміщали гіпохлоритом натрія, виготовленим зі звичайнісінької солі. На відміну від хлору він неканцерогенний і нетоксичний, очищена за його допомогою вода не має запаху хлорки, не сушить шкіру і не викликає алергічних реакцій.

  Якби “Житомирводоканал” планував збудувати станцію з виробництва гіпохлориту в період «хлорної кризи» на затвердження проєкт та будівництво знадобилося б 30 млн грн і близько 1,5 року. Виробництво альтернативного реагенту ще й дало реальну економію, заощаджуючи кошти житомирян. І тому в міськраді зробили ставку на повне заміщення хлору. - Досвіду працювати без хлору в нас не було. Щоб запустити лінію, яка буде сто відсотків заміняти хлор, це гіпохлорит, який в нас виробляється. Але для того, щоби він міг дозуватися в технологічний процес, нам потрібно інше обладнання, – запевнював у 2018 році Андрій Нікітін.

  На сесії Житомирської міськради депутати погодили виділити на необхідне обладнання 1 млн. 235 тис. 200 грн. І через два тижні після погодження депутатів  «Житомирводоканал» придбав дозуючу лінію.

  До того ж за рахунок кредиту Світового банку мали розпочати будівництво  станції з виробництва діоксиду хлору.

  - Навіть маючи проєктне рішення та інвестиційні кошти, ми зможемо випускати цей реагент тільки через рік.

  Спочатку потрібно завезти обладнання, провести монтажні роботи, ввести в експлуатацію, - стверджував керівник в інтерв’ю у липні 2018 року.

  З того часу минуло майже два роки, але станцію так і не збудували. Однак витрати підприємства на реагенти зросли в геометричній прогресії.

  Незаконні накрутки

  Розгадку здорожчання ми віднайшли на сайті публічних закупівель. Виявилося, що КП «Житомирводоканал» починаючи з грудня 2019 року купує гіпохлорит натрію у посередників. Реагент, яке підприємство роками самостійно виробляло, на обладнання для випуску якого пішли величезні кошти, зараз платить стороннім фірмам!

  Першу угоду без проведення відкритих торгів КП «Житомирводоканал» уклав 4 грудня 2019 року. За підписаним з ТОВ "Укрхімстандарт" договором за 23 тонни гіпохлориту натрію водоканал сплатить понад 261 тис. грн.

0a944d481c988ac3c331210ff5faf151ddc2c6df

  Через декілька тижнів, 30 грудня підприємство оголошує відкриті торги. Цього разу КП «Житомирводоканал» за 1 млн. 875 тис. грн. запланувало придбати 150 тонн гіпохлориту натрію. В торгах взяли участь два учасники. Конкуренцію ТОВ "Марілайф" склало згадане вище ТОВ "Укрхімстандарт", пропозиція якого виявилася дешевшою. Переможець торгів  запропонував 1 млн. 620 тис. грн  або 10,8 тис. грн. за кожну тонну реагенту.

bf50eada7c5a067feb4f900e069546cf3c61480e

  Не виявивши порушень під час закупівель, 31 січня КП «Житомирводоканал» підписує договір з ТОВ "Укрхімстандарт". Проте під час карантину, 21 квітня з постачальником підписують додаткову угоду на 10 % підняття вартості гіпохлориту. В законі беззаперечною умовою для цього є коливання вартості такого товару на ринку. Тобто ціна змінюється не у постачальника, а в цілому на ринку такого товару. Оскільки цього вимагає п. 2 ч. 4 ст. 36 Закону: «...зміна ціни за одиницю товару не більше ніж на 10 % у разі коливання ціни такого товару на ринку».

  При цьому постачальник має довести й підтвердити, що коливання ціни відбувається саме на той товар, що є предметом договору про закупівлю.  Визначена в договорі про закупівлю сума не має збільшуватись. Але за наявності перелічених умов підвищення ціни за одиницю товару в договорі – це право, а не обов’язок замовника. Серед поданих документів відсутні підтвердження цінових коливань на ринку.

  Більш того, в проаналізованих цьогорічних закупівлях, гіпохлорит здорожчав тільки в Житомирі! В укладених інших договорах ціна даного реагенту залишилася незмінною, що додатково свідчить про відсутність підстав для її зростання. Та попри всі ці обставини і право КП «Житомирводоканал» не підписувати додаткову угоду – закупівельну ціну таки підняли…

  Однак ТОВ "Укрхімстандарт" на досягнутому не зупинився. Наступного дня в системі «Прозорро» з’являється ще одна додаткова угода. За нею вартість гіпохлориту знову піднімають на 10 %. А це взагалі пряме порушення закону.

b1fbea39514f8b63ba98a90b78f8ab3b6f6d2eed

  Тим паче з 19 квітня вступили в дію зміни законодавства про закупівлі. За цими вимогами збільшувати ціну за одиницю продукції можна не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю. КП «Житомирводоканал» всупереч закону погоджує повторне підняття вартості реагенту.

  З цього часу підприємство переплачує 2173 грн на кожній тонні гіпохлориту. На 104 тоннах, які має поставити за договором ТОВ "Укрхімстандарт", загальна переплата складе 226 тис. грн!

  Паралельно з підняттям ціни, 14 квітня водоканал оголосив про нову закупівлю гіпохлориту. Додатково КП «Житомирводоканал» придбає 250 тонн реагенту за 3 млн. 848 тис. грн. Остаточного переможця ще не визначили. Але судячи з поданої одним з учасників скарги, в процедурі проведення торгів є порушення. Питання чи надалі комунальне підприємство нехтуватиме закон задля ще більших заробітків посередників залишається відкритим.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework