5 років з дня звільнення з полону легендарного кіборга Олега Кузьміних

  22 травня 2015 року було звільнено з полону житомирянина Олега Кузьміних. Він провів у полоні 124 дні та не зрадив присягу й Батьківщину.

   Олег Кузьміних — військовослужбовець Збройних Сил України, підполковник. Командир 90-го батальйону 81-ї аеромобільної бригади (2014—2015 рр.). Про свій військовий досвід, полон та звільнення він розповідав Цензор.НЕТ.

  У 2014 році він вже готувався до виходу у відставку у званні майора. Але почалася війна, і Олег зрозумів, що має стати на захист Батьківщини. В зону АТО він прийшов добровольцем-кулеметником.

  "Я потомствений військовий. Люди мого складу та порядку, коли вступали до військового училища, завжди хочуть себе перевірити в дії, така юнацька романтика. Але взагалі ніколи і не думалося про війну з Росією. Можливість такої війни ніколи, на жодному навчанні не розглядалася – і коли я навчався, і потім, коли служив. Але…" — розповідає Олег Кузьміних.

  Він звільняв Слов'янськ і Щастя, бився за Савур-Могилу. Брав участь в легендарному 400-кілометровому рейді своєї 95-ї бригади в серпні 2014 по тилах противника, коли бійці бригади прорвали лінію оборони терористів, здійснили марш-кидок до Маріуполя, повернулися вздовж кордону, знищили кілька російських батальйонів, забрали їх зброю та повернулися із рейду практично без втрат.

  Взимку 2014–2015 року Кузьміних командував підрозділом легендарних "кіборгів", які обороняли Донецький аеропорт. 20 січня 2015 року його підрозділ поїхав рятувати своїх поранених побратимів, намагаючись вивезти їх з поля бою. Олег разом із 14 побратимами потрапив у полон до ворога.

5 років з дня звільнення з полону легендарного кіборга Олега Кузьміних 02

  Він провів у полоні 124 дні. Три місяці з чотирьох — сам у камері розміром метр на два.

  Наступного дня після звільнення з полону президент Петро Порошенко нагородив Олега Кузьміних Орденом "За мужність" III ступеня за надзвичайну хоробрість і відданість ​​в питанні захисту державного суверенітету і територіальної цілісності України.

5 років з дня звільнення з полону легендарного кіборга Олега Кузьміних 03

  "Щоб зберегти цілісність нашої держави, я готовий пройти цей шлях ще не один раз! Якщо буде така необхідність!" — каже Олег.

  Після звільнення він долучився до створення благодійного фонду та Реабілітаційного центру братів Кузьміних для ветеранів АТО. Центр надає допомогу ветеранам з ушкодженнями опорно-рухового апарату.

  "Найбільш успішний досвід у цій сфері мають США, Велика Британія, деякі інші країни. І там це працює. Необхідно лише брати стандарти цих систем і адаптовувати до українських реалій", — вважає Олег Кузьміних.

  Легендарний "кіборг" продовжує службу.

  "От якби мені на Донбасі відірвало ногу, то не пішов би. А так – чому ні? Як кадровий офіцер, просто зобов'язаний в ці непрості часи, коли така ситуація в країні, служити до тих пір, поки держава не скаже: "Ми ваших послуг більше не потребуємо". А допоки я можу принести користь для своєї держави, я буду виконувати свій військовий обов’язок", — каже Олег Кузьміних.

Новини Житомира

 

Последнее изменение Среда, 27/05/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework