Реставратори рятують фортечні мури Кляштору Босих Кармелітів на Житомирщині. ВІДЕО

  У Бердичеві на Житомирщині рятують фортечні мури пам'ятки національного значення – "Кляштору Босих Кармелітів". Споруда потребує втручання. Священники кажуть, що якщо роботи відкладати, 12-метрова стіна може обвалитись на проїжджу частину.

   Як працюють на історичному об'єкті та чи є шанс його зберегти – дізнавалися кореспонденти "5 каналу".

  За збереження пам'ятки архітектури XVI століття взялися професійні реставратори. Рятують від руйнування північно-східну частину фортечного муру.

  "Стіна в гостро-аварійному стані: іде внутрішнє розкриття, стіна має внутрішні простори, тобто вона вже фактично була б зруйнована до сьогоднішнього часу, якщо б нею не займалися", – говорить Валентин Негребецький, реставратор.

  Краєзнавці розповідають: нижня частина цього історико-культурного заповідника побудована 1634 року, а верхня – сотнею років пізніше.

"  Архітектор цієї споруди – військовий Ян де Віте, в 17 років він вже отримав військову освіту по будівництву фортифікаційних споруд і архітектури. Він очолював будівництво фортифікаційних споруд по всій території Правобережної України", – каже Павло Скавронський, краєзнавець.

  Історія свідчить про численні штурми фортеці та перебудови. Проте, коли востаннє була повноцінна реконструкція її мурів – достеменно не відомо. Певні сліди робіт помітні, кажуть будівельники. Однак на автентичність стіни тоді уваги не звертали. Зараз у реконструкції використовують цеглу і каміння, які обвалилися зі стіни. Також у роботі підбирають сучасні матеріали. Працюють здебільшого вручну.

  "Цегла іде 3 видів, залежно від віку, вона має свої характеристики, у нас немає можливості стовідсотково забезпечити це, підбираємо цеглу під колір, на жаль, не під розмір, а тільки під колір", – розповідає Валентин Негребецький, реставратор.

  Монастир з прилеглими фортечними мурами отцям-кармелітам передали в користування майже 30 років тому. Тоді ж вони і взялися реконструювати прилеглу до Кляштору частину оборонної стіни.

  "Завжди нашим партнером, до якого звертаємо найперше кожного року, є міністерство культури Польщі. Про гроші важко сказати, скільки це коштує, це величезні суми. Навіть можна побачити, що ми не в змозі робити багато праці кожного року", – каже Отець Юзеф Кухарчик, делегат Босих Кармелітів в Україні.

  Поряд зі стіною пролягає дорога, над якою буквально нависає частина кріпосного муру. Особливо від габаритних автівок відчувається сильна вібрація.

  "Для історії, туризму, ми згубимо багато, втратимо, якщо зникне стіна, яка зараз реконструюється", – говорить Павло Скавронський, краєзнавець.

  Священники вважають, щоби зберегти архітектурну пам'ятку, треба реставрувати весь фортечний мур. Але поки що грошей вистачає на відновлення 30 метрів стіни.

Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, Житомирська область, "5 канал"

Новини Житомира

 

Последнее изменение Пятница, 22/05/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework