У Житомирі почали збирати плазму зцілених від COVID-19

  У Житомирському обласному центрі крові закликають жителів області, навіть тих, хто перехворів на коронавірусну інфекцію, ставати донорами крові та її компонентів.  

   У зв’язку з пандемією COVID-19 та введенням карантинних заходів кількість донорів в області з березня зменшилась на 30-35%. Якщо за минулий рік кров здали понад 8,7 тис. донорів області, тому в цьому році на третину менше, - овідомляє Житомирська обласна рада.

  Як розповів 14 травня директор комунального некомерційного підприємства «Обласний центр крові» Житомирської обласної ради Анатолій Чугрієв, відповідно скоротилась кількість видачі компонентів крові лікувальним закладам.

  • «Вчора нам подали заявку на 24 дози еритроцитів, але ми видали лише 17 доз, і це тому, що у нас їх просто немає в наявності через зменшення кількості донорів. Але на сьогодні ніхто не може відмінити пологи, трапляються ДТП, на сході країни тривають бойові дії, і люди потребують переливання крові. Особливо гостро постало питання дефіциту тромбоцитів, які потрібні для лікування онкогематологічних захворювань. Пацієнти, які отримують хіміотерапію, потребують саме тромбоцитів. У нас практично немає запасів цих компонентів крові, і якщо донор здає тромбоцити, то одразу відправляємо їх онкохворим пацієнтам в лікарню», - наголосив директор центру крові.

  Анатолій Чугрієв також розповів про проєкт, який започатковує центр крові, що стосується лікування хворих на коронавірусну інфекцію.

  • «Вчені вже попереджають, що попереду може бути ще одна хвиля захворюваності на COVID-19. І наразі в світі та в Україні застосовуються різні методи для лікування хворих на цей вірус. Зокрема, використовують плазму людей, які перехворіли на коронавірус. У плазмі знаходяться антитіла, які сприяють швидшому одужанню хворих на COVID-19. Тому ми започатковуємо проєкт, в рамках якого центр крові буде збирати плазму від людей, які одужали від коронавірусу, для виготовлення антитіл - Імуноглобуліну G, що у подальшому допоможе у лікуванні COVID-19. Тож закликаю жителів області, у тому числі й тих, хто вилікувався від коронавірусу, ставати донорами крові та плазми», - зазначив лікар.

  Донором крові чи плазми може стати кожен здоровий українець, якому виповнилося 18 років і який важить більше 50 кг. Аби стати донором крові, потрібно звернутися до Житомирського обласного центру крові з понеділка по п'ятницю з 08:00 до 13:00 за адресою: м. Житомир, вул. Кибальчича, 16, тел./фак. (0412) 39-58-57). Із собою треба мати документ, що посвідчує особу.

 

Новини Житомира

 

Последнее изменение Понедельник, 18/05/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework