"Війна закінчилася, і я залишився жити!". Ветеран із Житомира пригадав власний фронтовий шлях

  97-річний житомирянин Кирило Семенов – учасник бойових дій у Другій світовій війні.

   Напередодні Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні чоловік розповів Суспільному про власний фронтовий шлях дорогами війни, - подробиці у сюжеті suspilne.media.

"Війна закінчилася, і я залишився живий!". Ветеран із Житомира пригадав власний фронтовий шлях

  Кирило Семенов: "Мені виповнилося 18 років, коли нас, десятикласників, призвали до лав червоної армії. Це було 25-го березня 1942-го року. Після короткотривалого навчання в військовому училищі я потрапив на сталінградський фронт. 200 днів тривала Сталінградська битва. З них на мою долю випало воювати 47 днів".

  Колишній фронтовик сказав, що був сержантом-кулеметником, командиром кулеметного відділу, а потім – командиром кулеметного взводу у складі 284-тої дивізії імені генерала Батюка, яка обороняла Мамаїв курган. "Навколо цього кургану тривали основні бої сталінградської битви. І ця дивізія стала на його захист, і до кінця битви його обороняла", - сказав Кирило Семенюк.

  За словами ветерана, під Сталінградом він був тяжко пораненим. Згодом після тривалого лікування, а потім після навчання у двох військових училищах вдруге потрапив на фронт у січні 1945-го року.

  "8-го травня 1945-го року нам повідомили, що починаються переговори із союзниками про укладання миру, і що у Берліні оголосять перемогу. А 9-го травня нам сказали, що все, перемога. Ми відреагували на таку інформацію дружніми пострілами, а потім через деякий час все стало тихо. І кожний із нас взяв аркушик паперу і почав писати рідним: "Війна закінчилася, і я залишився живий", - пригадав Кирило Семенов.

  Колишній фронтовик також розповів, що потім був урочистий марш з оркестром. Фронтовики крокували Німеччиною, заходили в усі міста із почуттям гордості за свій народ. Вони бачили, із місцеві люди виглядали із вікон своїх квартир, а на балконах у них висіли прапори, які були приспущені, що означало, що вони здаються.

  "Нас, ветеранів, тих, хто безпосередньо брав участь у боях за визволення власної країни від нацистських загарбників, залишилися буквально одиниці. Тому я бажаю їм здоров’я і активного довголіття. Нехай ще довго розповідають молодим про ту війну", - резюмував Кирило Семенов.

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Понедельник, 11/05/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework