В 45% НВЗ Житомира та Житомирського району виявили відхилення від нормативних показників якості харчування

  Про стан харчування в навчально-виховних закладах м. Житомир та Житомирського району за результатами соціально-гігієнічного моніторингу в 2019 році повідомили на сайті Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України».

   Здоровʹя, як  це визначено Всесвітньою організацією охорони здоровʹя (WorldHealthOrganization, WHO), є станом повного фізичного, психічного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороби або недуги. Здоровий спосіб життя розпочинається із здорового харчування. Здорове харчування є найважливішою складовою формування здоров’я дітей, сприяє збереженню здоров’я, опірності фізичним факторам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності.  Правильна дієта являє собою збалансоване харчування, яке забезпечує функціонування, зростання, розвиток та відновлення організму людини (особливо у дитячому віці). Незбалансоване харчування дітей різних вікових категорійтягне за собою порушення обмінних процесів в організмі, а також може стати причиною неправильного розвитку та патологічних змін в організмі ,  наслідки якого можуть проявитись як на фізичному, так і на розумовому розвитку дитини.

  З метою визначення якості харчування та відповідно до «Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища, лікувально-профілактичних закладів, загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, закладів соціального забезпечення Житомирської області на 2019 рік» фахівцями Житомирського міськміжрайонного відділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» в поточному році було проведено моніторингове спостереження в 73 закладах області, а саме: м.Житомира (дошкільних навчальних закладів -22,загальноосвітніх -16,  інтернатних закладів- 2,  професійно-технічних закладів- 9)  та  Житомирського району (дошкільних навчальних закладів -8,  загальноосвітніх -15,  інтернатних закладів- 1).

  За вказаний період  відібрано і лабораторно досліджено питну воду, овочі, готові страви, проведені бактеріологічні дослідження об’єктів навколишнього середовища в кількості 1860 зразків, у підсумку в 45% закладів мали місце відхилення від нормативних показників.

  Протягом поточного року в м.Житомирі  було відібрано і досліджено 145  проб води на відповідність вимогам Державних санітарних правил і норм 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», із яких 4,8% досліджених проб не відповідали стандартам за  мікробіологічними показниками. За фізико-хімічними показниками – відхилень не виявлено. Порівнюючи ситуацію з м.Житомиром  в Житомирському районі із відібраних  і досліджених 71  проби води - 24% досліджених проб не відповідали стандартам за рахунок перевищення вмісту нітратів і заліза, заниженого РН, мікробіологічним показникам.

  Впродовж 2019 р. в м.Житомирі  було досліджено 130  зразків готових страв на визначення калорійності, недовкладення харчових інгредієнтів спостерігалось в 6.1% випадків. Порівнюючи з містом, в Житомирському районі  із  69  зразків - 34% випадків з відхиленням від норми

  Із 46 досліджених проб готових страв на бактеріологічне забруднення   в  м.Житомирі  виявлено  2 відхилення  порушень технології приготування страви. В Житомирському районі  із  23 досліджених  проб  готових страв – 1 відхилення

  За звітний період  року фахівцями центру в м. Житомирі було досліджено  550 гігієнічних змивів на  наявність умовно-патогенної мікрофлори, в 4-х випадках  (0.7 %) виявлена кишкова паличка із столового посуду, кухонного інвентарю, що свідчить про незадовільне утримання харчоблоків та недотримання працівниками правил особистої гігієни. В Житомирському районі  із  315досліджених  гігієнічних  змивів - в 3 (1 %) виявлена кишкова паличка відповідно  .

  За період перебування дітей в навчально-виховних закладах м.Житомира та Житомирського району протягом 2019 р. також було досліджено 63 готових страв на визначення якості термічної обробки, 461зразка овочів на визначення вмісту нітратів, пестицидів, наявності ієрсиній та радіонуклідів. Відхилень від встановлених нормативів  не виявлено.

  По виявленим відхиленням від вимог законодавства були повідомлені керівники навчально-виховних закладів, Держпродспоживслужба та органи місцевого самоврядування для вживання заходів реагування.

 На останній сесії Житомирської Обласної Ради прийнята обласна програма  «Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування». Основними завданнями програми є забезпечення виконання норм харчування дітей з урахуванням вікових особливостей, забезпечення дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог у закладах освіти, де здійснюється харчування дітей, проведення лабораторних досліджень питної води, продовольчої сировини, харчових продуктів та готових страв у закладах для підтвердження їх безпечності та якості. Варто зазначити щов місті Житомирі уже розпочались позитивні процеси з лабораторного контролю якості харчування дітей у школах та вищих навчальних закладах. Однак станом на 1 січня 2020р. не проводиться такий контроль в жодному навчально-виховному закладі Житомирського району та у жодному дошкільному навчальному закладі м.Житомир.

   Зважаючи на багаторічні результати лабораторних досліджень, які проводить ДУ  «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» необхідно зазначити, що такий метод контролю за дитячим харчуванням є досить ефективним і завдяки йому батьки мають достовірну інформацію щодо якості харчування та його безпечності.

   В разі залучення до виконання обласної програми та відповідних територіальних програм фахівці обласного лабораторного центру зможуть на високому рівні проводити комплекс лабораторно-діагностичних досліджень з метою забезпечення повноцінного, якісного, безпечного та збалансованого харчування дітей в закладах освіти.

   Використовуючи результати досліджень, керівники закладів освіти, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, матимуть змогу обʹєктивно оцінити структуру, якість і безпечність харчування дітей. Отримати інформацію щодо якості питної води та санітарного стану харчоблоків. Адже збереження здоровʹя дітей шляхом організації якісного, повноцінного харчування є пріоритетом державної політики на сучасному етапі.

   Підсумовуючи вищезазначене слід відмітити, що повноцінне харчування сприяє нормальному функціонуванню та розвитку дитячого організму, підвищує  їх ефективність і знижує втому, а також має поєднувати в собі якісні безпечні продукти та повністю задовольняти потреби організму в поживних речовинах, а неадекватне харчування може призвести лише до негативних наслідків. Крім того, недотримання технології приготування страв, особистої гігієни працівників харчоблоку, санітарного стану приміщень, а також порушення технології миття посуду може призвести до харчових отруєнь, спалахів кишкових інфекцій серед дошкільнят та школярів.

   В наступному році фахівцями лабораторного центру буде продовжуватись діяльність з контролю за станом харчування, водопостачанням та дотриманням умов проживання в навчально-виховних  закладах м. Житомир та Житомирського району. Про результати буде повідомлено відповідні органи влади та громадськість через наш інтернет-сайт.

Лікар з загальної гігієни Л.М.Павлюк

Джерело: olc-zhitomir.org

Новини Житомира

  

Последнее изменение Пятница, 10/01/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework