Продовження оренди приміщення Університету "Україна" в Житомирі: що відповіли в міській раді на петицію?

 

  У листопаді поточного року на сайті електронних петицій до Житомирської міської ради було опубліковане звернення про продовження оренди приміщення «Університету Україна» в Житомирі.

  Петиція отримала необхідну кількість підписів — 100%. А якщо бути конкретнішим, її підтримали 317 людей з 300 необхідних. Спершу нагадаємо, про що йшлося у зверненні, а далі процитуємо відповідь на нього заступника Житомирського міського голови Марії Місюрової.

  «Інститут орендує нерухоме майно, а саме: частину приміщення ЗОШ №33, яке знаходиться за адресою м. Житомир, вул. В. Бердичівська, 52 з 26.07.2004 року. Листом Виконавчого комітету Житомирської міської ради вих. № 20/7142 від 11.11.2019 р. (вх.№ 37 від 12.11.2019 р.) було повідомлено про наміри не продовжувати надалі договір оренди у зв’язку з використанням приміщення для надання освітніх послуг для дітей Житомирської територіальної громади.

  Варто зазначити, що Житомирський економіко-гуманітарний інститут орендує приміщення також для надання освітніх послуг. На сьогодні в інституті навчається близько 300 студентів, серед них – 11 осіб з інвалідністю та 20 учасників бойових дій. В тому числі навчаються особи Житомирської об’єднаної територіальної громади. Проте сесія міської ради не засідала щодо розгляду цього питання. Інститут є інклюзивним навчальним закладом. Студенти та працівники інституту виступають волонтерами у місті та області. Просимо дати змогу бути почутими», — йшлося в петиції.

  А вже у відповіді на звернення зазначається:

  «Шановна Анно Броніславівно!

  Вищий навчальний заклад «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» використовує нежитлові приміщення будівлі за адресою: м. Житомир, вул. Велика Бердичівська, 52, на підставі укладеного договору оренди.

  Даний договір оренди передбачає використання Університетом «Україна» орендованого приміщення строком до 20.12.2019 р.

  Вказаний термін дії договору оренди визначено у договорі відповідно до рішення виконавчого комітету Житомирської міської ради від 19.12.2018р. № 1382.

  Орендодавцем та власником будівлі за адресою: м. Житомир, вул. Велика Бердичівська, 52, є територіальна громада міста Житомира, в інтересах якої діє Житомирська міська рада та її виконавчі органи влади.

  Відповідно до ст. 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

  Згідно п. 1 ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

  Можливість надати приміщення в оренду була зумовлена відсутністю у територіальної громади нагальної необхідності у використанні приміщення для задоволення власних потреб територіальної громади.

  Заклади загальної середньої освіти міста Житомира є комунальними закладами освіти. Засновником вказаних закладів є Житомирська міська рада.

  Відповідно до Статуту Житомирської міської об’єднаної територіальної громади Житомирська міська рада є повноважним представником територіальної громади та діє з метою задоволення прав та інтересів громади, в тому числі й інтересів дітей міста.

  Тобто, задоволення потреб комунальних закладів освіти шляхом надання їм у користування комунального майна міста, у випадку такої необхідності, відповідає статутним завданням Житомирської міської ради, як повноважного представника територіальної громади.

  Приміщення, що мають бути вивільнені при припиненні оренди Університетом «Україна» 2-го та 3-го поверху будівлі за адресою:

  м. Житомир, вул. Велика Бердичівська, 52, необхідні для актуальних потреб закладів загальної середньої освіти м. Житомира з огляду на наступне.

  Житомирська міська гуманітарна гімназія № 23 ім. М.Й.Очерета у 2019-2020 навчальному році працює в умовах, що значно ускладнюють здійснення навчально-виховного процесу закладу, який обслуговує великий мікрорайон центру міста Житомира. В гімназії навчається 1769 дітей у 54 класах.

  У січні 2019 року частина приміщення, у якому було розміщено класи початкової школи, була визнана аварійною. Потужність всього закладу, включаючи приміщення, що визнано аварійним, складає 1500 учнів; припинення його функціонування збільшило навантаження на решту будівлі.

  Навчання для учнів початкових класів розпочинається о 8.00 год., а учні школи ІІ ступеня вимушені навчатися у другу зміну. Крім того, перевантаженість призвела до навчання за шестиденним режимом, включаючи суботу. Наявні приміщення Житомирської міської гуманітарної гімназії № 23 ім. М.Й.Очерета не дають можливості відповідно до вимог організувати діяльність закладу, що призводить до соціальної напруженості та невдоволення батьків гімназистів.

  З огляду на вищевикладене зазначене приміщення необхідне для тимчасової організації освітнього процесу Житомирської міської гуманітарної гімназії № 23 ім. М.Й.Очерета.

  Крім того, відповідно до р. ХІІ Закону України «Про освіту» до ст.9 Закону України «Про загальну середню освіту» внесено наступні зміни, а саме: зазначено, що «ліцей - заклад середньої освіти III ступеня, що забезпечує профільну середню освіту. Ліцеї функціонують, як правило, як самостійні юридичні особи». У зв’язку із цим вивільнене приміщення планується використати для надання освітніх послуг Житомирським міським ліцеєм при ЖДТУ з огляду на наступне.

  Житомирський міський ліцей при Житомирському державному технологічному університеті функціонував з 1989 року як фізико-математична школа при ЖІТІ, а з 1993 року - як ліцей при ЖДТУ.

  У 1997 році міською радою було виділено двохповерхове приміщення початкової школи загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №26 м. Житомира за адресою: м. Житомир, вул. Миру, 26. Будівля використовується з 1956 року. Проектна потужність закладу - 360 навчальних місць.

  Переобладнані приміщення ліцею розміщуються у 2 корпусах. Щорічно у ліцеї функціонує 12 груп загальною чисельністю 380 учнів при значно більшій потребі, що підтверджується кількістю учасників відбору до ліцею.

  Через нестачу аудиторій учні не всіх класів мають постійну класну кімнату, немає можливості здійснювати поділ на підгрупові заняття. Ліцей у другу зміну забезпечує роботу підготовчих курсів для учнів всіх шкіл міста, які вступатимуть на навчання до ліцею. З кожним роком зростає кількість дітей, які мають бажання навчатися в ліцеї, але задовольнити їх бажання немає можливості через відсутність вільних аудиторій. Розширення матеріально-технічної бази ліцею при ЖДТУ є першочерговим завданням для забезпечення потреб учнів та батьків міста Житомира у задоволенні зростаючої потреби навчання у ліцеї.

  Крім того, є необхідним зауважити, що за результатами зустрічі представників Житомирської міської ради та керівництва Університету «Україна» було досягнуто домовленість про продовження терміну оренди до 30.06.2020р. Для укладення відповідного договору Університет «Україна» повинен був подати до Житомирської міської ради відповідну заяву, але її подано не було.

  Наголошуємо, що у правовідносинах щодо оренди нерухомого майна Житомирська міська рада діє виключно у порядку та у спосіб, що визначено нормами чинного законодавства.

  З повагою

Заступник міського голови з питань

діяльності виконавчих органів ради М.О. Місюрова».

  Ознайомитися з петицією та з відповіддю на неї можна за посиланням.

Новини Житомира

   

 

Последнее изменение Понедельник, 23/12/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework