×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

У Новограді померла дитина від менінгококу: Як це сталось

  1 листопада у Новограді трирічна дитина померла від менінгококової інфекції. Хвороба розвивалася блискавично.

  Захворіла дівчинка 31 жовтня. У 6 годин ранку у неї підвищилась температура. Мама дала жарознижуюче і викликала лікаря. Лікар діагностувала ГРВІ, гіпертермічний синдром та направила дитину в дитяче інфекційне відділення. Того ж дня о 15.00 дівчинка прибула до дитячого інфекційного відділення, - про це повідомляє novograd.city

Стан у неї був важкий, обумовлений інтоксикаційним синдромом: високою температурою тіла, ознобом, виявили поодиноку висипку, яка, зі слів матері, з’явилися у відділенні.

  Відразу лікарі почали вводити гормональні та антибактеріальні препарати.  Стан дитини стабілізувався і навіть покращився: температура тіла нормалізувалася, дитина стала активною, з’явився апетит, свіжих елементів висипу більше не з’являлось.

  Того ж дня, близько 22.30, знову з’явилися свіжі висипання, в зв’язку з чим дитина була переведена до реанімації. Незважаючи на всі зусилля медичних працівників, перебіг захворювання швидко прогресував.

  1 листопада через виникнення поліорганної недостатності, гострої наднирникової недостатності, набряку головного мозку дитина померла. На жаль, внаслідок блискавичного перебігу менінгококової інфекції дівчинку врятувати  не вдалось. Під час патанатомічного розтину діагноз підтвердили.

  У вогнищі цієї інфекції, а саме в групі дитячого садочка, який відвідувала  дівчинка, педіатр і отоларинголог оглянули всіх контактних дітей. Також працівники СЕС взяли у всіх аналізи, щоб подивитись, чи більше ніхто не захворів. Після проведення обстеження носіїв та хворих серед дітей не виявили.

  Носієм вірусу виявилася бабуся дівчинки, продавець в одному із магазинів міста, яка зараз лікується. Про те, що вона є носієм вірусу, жінка дізналася з результатів аналізів.

  Чиновники, лікарі і профільні служби про це розповідали на нараді надзвичайної комісії у міськраді 5 листопада.

Що таке менінгококова інфекція

  Про це ексклюзивно для Novograd. city розповіла Наталія Бистрицька, лікар-інфекціоніст дитячого інфекційного відділення міськрайТМО.

  Це інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. Недуга проявляється різними клінічними формами і викликається менінгококом. Найлегша форма менінгококової інфекції – носійство менінгокока – від декількох днів до декількох тижнів, жодними симптомами не проявляється. Найважча форма хвороби – менінгококцемія – може вбити людину за 7-9 годин від її початку.

  Менінгококова інфекція – сезонна. Найбільше випадків захворювання припадає на зимово-весняні місяці.
  Частіше хворіють діти віком від 6 місяців до 5 років. Серед них переважає малеча до трьох років. В Україні менінгококова інфекція, за статистикою, на першому місці за летальністю серед усіх інфекційних захворювань.

  Захворювання  починається раптово, піднімається температура тіла до 38-40 °С і вище. Старші діти скаржаться на головний біль, який супроводжується багаторазовою блювотою, що не дає полегшення. Може бути світлобоязнь, порушення свідомості.

  Немовлята стають неспокійними, починають стогнати, монотонно плакати, не хочуть, щоб їх торкалися, брали на руки. У них спостерігається набухання тім'ячка.

  У дітей будь-якого віку змінюється поза в ліжку. Вони лежать, закинувши голівку назад. Часто спостерігаються судоми.

  Менінгококцемія розвивається дуже стрімко. Найважча генералізована форма менінгокової інфекції – менінгококцемія або менінгококовий сепсис. Без належної медичної допомоги дитина може померти через 7-9 годин після початку хвороби. Початок менінгококцемії часто супроводжується високою гарячкою, ознобом, поширеними м'язовими болями.                                                    

  У хворих із блискавичним розвитком хвороби температура тіла різко піднімається вдвічі. Перший підйом температури доволі легко піддається дії жарознижувальних засобів. При наступному – через кілька годин – жарознижувальні преперати уже неефективні. Шкіра набуває сірого відтінку. З'являється і швидко поширюється висипка. Найбільше – на нижніх кінцівках, сідницях, тулубі. Висипка може збільшуватися і поширюватися дуже швидко. 

  Для специфічної профілактики менінгококової інфекції у дітей з 2-річного віку використовується 2 типи вакцин: менінгококова вакцина А+С та вакцина менцевакс, які, однак, не входять у календар обов'язкових щеплень. Окрім того, в Україні останніми роками збудники менінгококу переважають сиротипи В, до яких ще вакцина не розроблена.

Неспецифічна профілактика

  Особливо маленькі діти мають бути максимально обмежені від контакту (поцілунки батьків та близьких), з великою кількістю людей (громадські місця, відвідування магазинів, громадський транспорт тощо).

  Часте провітрювання приміщень, де перебуває дитина, вологе прибирання не менше 2 разів на добу.

  При кашлі або чханні використання одноразових серветок з наступною їх утилізацією.

  Ретельне та часте миття рук.

  Санування хронічних захворювань носоглотки; своєчасне звернення по медичну допомогу.

  Пам’ятайте: одужання залежить від своєчасного звернення по кваліфіковану медичну допомогу та лікування, здебільшого роль відіграють хвилини. До 9 годин захворювання у дитини є шанс вилікуватись. Якщо у дитини  висока температура та висипи, батьки повинні на цьому наголосити медпрацівникам. Обов'язок батьків – оглянути всю поверхню шкіри дитини. Висипання одразу мають насторожити.

Джерело: novograd.city

 

 

 

Последнее изменение Вторник, 06/11/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework