На колишньому німецькому військовому кладовищі у Новограді-Волинському нині грають у футбол

  Доволі пізнавальним є процес вивчення історії рідного міста. Зазвичай у Новограді-Волинському цим займається кілька ентузіастів, які власний вільний час приділяють історичним дослідженням і по крихтах збирають унікальні матеріали.

   Тема окупації Новограда-Волинського під час Другої світової війни німецько-фашистськими загарбниками доволі непогано досліджена й для людей, які цікавляться історією рідного міста доступна для вивчення.

  З часом рани війни загоюються і між народами відбувається процес примирення. Хто був безпощадним ворогом, стає партнером та союзником, або навпаки. Педантичні німці бережуть свою історичну пам'ять, з якими б "чорними" сторінками історії вона пов'язана не була.

  Цікавий німецькомовний ресурс був знайдений в Інтернет мережі -Kriegsgrablagen in der Ukraine (Військові могили в Україні), в частині згадок про наше місто Новоград-Волинський. Німці на польський манір називають його Zwiahel (Звягель). На сторінці зазначено, що має бути два військових цвинтарі та додаються світлини кладовища.

  Також приведена схема розташування кладовища у 1941 році. Схема точно зображає розміщення вулиць міста у центральній частині. Не важко здогадатися, що схематично кладовище позначене на місці сучасного стадіону "Авангард".

 
  Ще старожили говорили, що після звільнення міста у радянський час на цьому місці спочатку проводили сільськогосподарські ярмарки, а згодом при будівництві стадіону були випадки коли викопували решки загиблих німецьких солдатів.
n 1004181 1
n 1004181 1
n 1004181 1
n 1004181 1
 
Джерело: 04141.com.ua

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework