Найдавнішій вишитій сорочці на Святі вишиванки в Житомирі – 140 років

Напередодні 25 річниці Дня незалежності в Житомирі влаштували Свято вишиванки. Запросили житомирян – власників автентичних, давніх вишитих сорочок – показати унікальні речі на спеціальній виставці.

Організатори зібрали експозицію, до якої входять вишиванка, якій вже 140 років, весільна вишиванка, яку зробили більше 120 років тому, вишиванки, створені в довоєнні часи ІІ Світової війни. Є вишиванки з оригінальним орнаментом, притаманним саме поліській місцевості. Також до експозиції увійшли старовинні рушники та простирадла, яким більше сотні років, передає «Житомирська хвиля».
Ідея організувати Свято вишиванки виникла у Людмили Янушевич, заступника голови Богунської райради міста Житомира, на що її наштовхнула історія появи своєї першої вишиванки: "В мене є теж вишиванка, вона не прадавня, вона з 70 років Радянських часів. Я її сама собі колись купила на Хрещатику, коли мені батьки дали кошти на зимове пальто, а я зайшла в художній салон в Києві і побачила цю вишиванку за 152 карбованці. Вишиванка перемогла, я її привезла і дякую моїм батькам, що вони мене зрозуміли. І мене навіяла така думка, що, мабуть, в кожного є якась історія, пов’язана з вишиванкою". Вишиванка, це не лише один із символів України, каже Людмила Янушевич, це річ, яка встановлює зв'язок поколінь: "Ми хочемо показати, що саме вишиванка є такий оберіг для українців, І ми через вишиванку наче пришиті корінням до землі. Навіть старенька вишиванка, яку вже давно ніхто не носить, її ніколи ніхто не може викинути – ось так переполоснуть і знову кладуть до шафи, зберігаючи таке тепло від предків".+
В програмі Свята вишиванки – виступи колективів з Житомира та Новограда-Волинського, а також вільний мікрофон. Свято проходить в приміщенні Богунської райради міста Житомира сьогодні з 15.00 години.

Последнее изменение Четверг, 25/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework