×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 608.

Все про шкільні норми: збираємо дитину за ДСТУ

Літні канікули підходять до завершення і попереду новий навчальний рік. У цей час посилено готуються до нового навчального року не лише заклади освіти, а й батьки школярів.

Шкільні ринки, магазини тощо рясніють розмаїттям шкільного приладдя, одягу, взуття. Тому, передусім, важливо обрати якісну продукцію. Які мають бути шкільні речі житомирських дітлахів розповіли в Державній установі «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України».


Одяг
Обираючи форму та інший одяг школярам, необхідно звернути увагу не лише на зручність фасону та зовнішній вигляд, а й на якість матеріалів, з яких виготовлено виріб. Продукція, що реалізується повинна бути безпечною для здоров’я, відповідати своєму призначенню і, за звичайних умов експлуатації, не викликати відчуття дискомфорту.
Шкільна форма повинна мати крій, який не буде обмежувати вільні рухи та забезпечить тепловий комфорт школяра відповідно до сезону.
Тканини, з яких виготовлено шкільну форму повинні містити не менше 50 % натурального волокна для дітей молодших і середніх класів, для дітей старших класів допускається пошиття з штучних волокон.
Блузки та сорочки краще обирати з натуральних тканин, хоча для старшокласників допускається пошиття із штучних або змішаних тканин.


Взуття
Дитяче взуття, передусім, повинне мати низький каблук. Висота каблука для дітей шкільного віку не повинна перевищувати 20-25 мм.
Найкраще, звичайно, взуття з натуральної шкіри. Проте, можуть бути використані штучні та синтетичні матеріали для виготовлення підкладки та верху взуття. Однак, не допускається використання підкладки зі штучної та синтетичної шкіри в закритому взутті для дітей.


Ранець
Ранець повинен бути з ортопедичними елементами, із жорсткою внутрішньою вставкою, щоб рівно тримати спину дитині. Лямки повинні бути широкими і регулюватися пряжками.
Порожній ранець повинен бути достатньо легким. Вага повного ранця не має перевищувати 5-6 % ваги дитини, щоб вона не сутулилася і не нагиналася вперед. Портфелі і сумки, які носять на одному боці, для школяра не бажані взагалі – їх носіння може призвести до сколіозу (викривлення хребта).


Канцелярія
Не меншу увагу слід приділяти безпеці підручників та зошитів. Безпека цих товарів для зору школяра регулюється Державними санітарними нормами і правилами «Гігієнічні вимоги для друкованої продукції для дітей».
Шкільні підручники проходять експертизу на стадії друку, однак вимоги до книжок, призначених для дітей, розповсюджуються і на іншу літературу. Тому, купуючи книжку для читання батькам слід звернути увагу на наступні вимоги. Папір має бути цупким і непрозорим. Білизна сторінок має складати 70-80 відсотків (це актуально і для зошитів). Якщо білизна більша, сторінка „різатиме очі”. І навпаки: на жовтуватих сторінках текст буде блідим, при читанні доведеться напружувати зір. Часто художню літературу друкують на газетному папері – такі книжки небажані для школярів, особливо молодших.


Яке навантаження дозволене школярам?
Загальна вага підручників і всього шкільного приладдя (без ваги ранця або портфеля), якщо учень носитиме його на відстань до 3 км, не повинна перевищувати допустимих гігієнічних норм:
I-II класи – 1,5 – 2,0 кг;
III-IV класи – 2,0 – 2,3 кг;
V-VI класи – 2,3 – 3,0 кг;
VII-VIII класи – 3,0 – 3,5 кг;
IX-XI (XII) класи – 3,5 – 4,5 кг.
Вага кожного підручника не повинна перевищувати:
для I-II класів – 300 г; III-IV класів – 350 г; V-VI класів – 450 г; VII-X класів – 500 г; XI-XII класів – 600 г. Збільшення ваги підручника можливе, але не більше ніж на 20%.
Вимоги до паперу зошитів такі ж, як і для книжок. При цьому товщина ліній, які утворюють рядки та клітинки, має бути 0,2-0,5 мм.

 

Последнее изменение Вторник, 23/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework