×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

НБУ дозволив громадянам переводити гроші в готівку отримані через PayPal та інші закордонні платіжні системи

З 13 лютого Нацбанк дозволив знімати готівкові кошти.

n 1802167872отримані через закордонні платіжні системи не тільки підприємцям, але і звичайним громадянам. Це зроблено для того, щоб в країну прийшли PayPal, ApplePay, GoogleWallet.

Національний банк України затвердив нові правила використання електронних грошей в Україні. Постанова дозволяє від тепер не лише торговцям, але й кожному користувачу (фізособі-резиденту) отримувати від нерезидентів електронні гроші, випущені емітентом-нерезидентом, передає «Новое время».

Але одержати на свій рахунок іноземну валюту, переказану із-за кордону, громадяни матимуть змогу лише від таких міжнародних систем інтернет-розрахунків, які забезпечують ‘‘погашення електронних грошей шляхом перерахування коштів на рахунок користувача’’ в банку-резиденті.

У Нацбанку стверджують, що внесені зміни направлені на забезпечення подальшого розвитку роздрібних безготівкових платежів. Зокрема, мова йде про спрощення умов входу на український ринок міжнародних платіжних систем PayPal, ApplePay, GoogleWallet та ін.

На сьогодні PayPal працює із резидентами України як міжнародний провайдер послуг зі здійснення розрахунків за допомогою платіжної картки та електронної пошти. Проте українцям дозволено лише здійснювати платежі через сайт PayPal за допомогою картки платіжної системи, випущеної українським банком. А от приймати кошти від інших користувачів PayPal і зараховувати їх на свої платіжні картки в Україні вони не могли взагалі. Для цього громадяни відкривають рахунки у іноземних банках Чехії, Польщі та інших сусідніх країнах.

Тепер, якщо система інтернет-розрахунків дозволяє виводити вже реальні гроші (при погашенні електронних) на рахунок фізособи в українському банку, то такі зарахування стають можливими, каже виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ)Олена Коробкова.

Проте, як зазначає директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄМА Олександр Карпов, ринок чекає більш ґрунтовних змін від Національного банку. ‘‘НБУ зазначав, що він планує дозволити не тільки банкам емісію електронних грошей, але з цією постановою нічого не змінилося. Бо тепер маємо чекати, що PayPal прийме рішення, що кошти з їх рахунків можна переводити на платіжні картки в українських банках’’, - пояснює експерт.

Нагадаємо, у червні минулого року Міністерство економічного розвитку і торгівлі надіслало офіційний лист платіжній системі PayPal з пропозицією запустити офіс в Україні. Проте поки компанія не відповіла згодою. Як повідомив на своїй сторінці у facebook член ініціативної групи приходу PayPal в Україну Ілля Кенігштейн, під час розгляду пропозиції ребром стало саме питання регулювання ‘‘гаманців’’ українців, відкритих у PayPal, у частині заборони українцям отримувати кошти зі своїх закордонних рахунків.

Навіщо Україні PayPal

Прихід платіжних систем, за словами директора департаменту інновацій та інтелектуальної власності Мінекономіки Олени Мініч, посприяють розвитку сектору електронної комерції. За її даними, обсяги e-commerce у світі у 2015 році зросли на 25%, порівняно із попереднім роком, і становили 1,6 трлн продажів.

Із них на частку PayPal прийшлося 17%, а обіг PayPal за минулий рік склав $280 млрд. Тому не підпускати до таких інструментів українців означає – не підтримувати розвиток e-commerce в країні, вважає Мініч.

В Україні рівень проникнення e-commerce відстає від загальносвітових тенденцій, зазначає старший консультант підрозділу прямих інвестицій ІК Dragon Capital Костянтин Романко. За його даними, увесь ринок продажу нових товарів бізнес-клієнт (B2C) за результатами 2014 року оцінювався в $1,6 млрд. І лише близько 2% роздрібних продажів в Україні припадає на продажі в інтернет-мережі.

Чи погодиться PayPal на висунуті українською стороною вимоги, і таки зайде на український ринок, стане відомо за два тижні – 2 березня планується зустріч керівників НБУ та топ-менеджменту PayPal.

‘‘Ми продовжуємо вести перемовини із PayPal по питаннях покращення регуляторки в області міжнародних платежів і зовнішньо-економічної діяльності. PayPal зі свого боку нічого не просить, і перший час навіть відмовлявся від пропозиції. Там розуміють, що у нас валютне регулювання дуже жорстке і необхідно мати ліцензію на будь-яку зовнішньо-економічну діяльність’’, - розповідає Мініч.

В прес-службі НБУ не встигли підготувати відповідь на запит НВ. Та, за словами Мініч, бюрократія з боку НБУ по відношенню до платіжних систем і валютна зарегульованість на сьогодні – це вимушені кроки для стабілізації гривні та боротьби із відмиванням коштів. ‘‘Тому тут треба дивитися на те, що для нас важливіше: щоб PayPal впустити чи стабільна гривня для населення’’, - каже вона.

Враховуючи, що пом’якшення правил обігу коштів на валютному ринку НБУ анонсував на кінець 2016 року, можна зробити висновок, що (якщо PayPal не піде на компроміс) очікувати реальної лібералізації ринку електронних грошей можна не раніше 2017 року.

Прочитано 2341 раз

Последнее изменение Четверг, 18/02/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework