Естафета переконливих перемог: 115 років розвитку спортивної боротьби на Житомирщині

  Директор комплексної дитячо-юнацької спортивної школи «Колос» Олександр Кухарський багато часу приділяє дослідженню історії спорту в нашій області.

 

  За останні декілька років Олександр Станіславович написав і видав декілька книжок, чимало статей, що стали важливим джерелом інформації для широкого кола читачів. Нещодавно дослідник відкрив маловідомі сторінки з розвитку спортивної боротьби на Житомирщині.kd19111913 1

  Відомий атлет­гирьовик Всеволод Попов. Фотознімки надані Олександром Кухарським.

  — Олександре Станіславовичу, виходить, спортивна боротьба в нашому краї має багату історію?

  — Так. Першу згадку про боротьбу я знайшов у газеті «Волинь» за 1904 рік. Із 24 жовтня по 12 листопада 1904 року в Житомирі відбувся чемпіонат світу зі французької боротьби, який зібрав багато відомих у ті роки борців. Наприклад, у тих змаганнях взяв участь і відомий український богатир Іван Максимович Піддубний.

  На жаль, підсумки чемпіонату — невідомі. Але газета інформувала, що 12 листопада вийшли на килим помірятися силою колишній житомирський поліцейський П.Лозінський та швед Андерсон. Тому 12 листопада 1904 року можна вважати днем започаткування спортивної боротьби на Житомирщині. Перші гуртки з боротьби були організовані при першій та другій житомирських чоловічих гімназіях. У 1908 році в Житомирі запрацював закритий елітний клуб «Геркулес».

  Перед початком Першої світової війни, з 11 червня по 6 липня 1914 року, в нашому місті вдруге відбувся чемпіонат світу з боротьби, в якому взяли участь дев’ятеро діючих чемпіонів світу. З цього приводу газета «Наша Волинь» писала: «Открывшийся 11 июня чемпионат французкой борьбы для нашего, мало занимающегося спортом, города должен представить незаурядный интерес. Французкую борьбу можно смело ставить во главу всех тяжело-атлетических видов спорта. Она дает наилучшие условия для гармоничного развития мускульной системы и вместе с тем вырабативает подвижность, находчивость и осторожность в связи с расчетливостью в затратах энергии. Житомирский чемпионат состоит главным образом из легковесов и средневесов и это делает борьбу особенно подвижной…».
Не програвши жодного поєдинку, чемпіоном світу став поляк Федір Баганц із Лодзі. Житомирський атлет Примаков після двох поразок, на жаль, припинив виступи.

  — Вам удалося дослідити, як на розвиток спорту на Житомирщині вплинула Перша світова війна?

  — Війна мала негативний вплив на розвиток спорту. Щоправда, у 1919 році у Житомирі відбувся великий турнір із боротьби за участю «чемпіона чемпіонів» Івана Піддубного, який мало не закінчився для нього фатально. Справа в тому, що Іван Максимович вийшов на парад у триколірній стрічці чемпіона світу, яку він завоював у Франції. Вона нагадувала триколор російського прапора. Побачивши цю стрічку на грудях атлета, п’яний анархіст почав кричати, що Піддубний підтримує царя. Біля виходу із цирку ціла банда анархістів намагалася його застрелити. Знаменитому атлету вдалося прорватися з чорного ходу і без речей та грошей дістатися аж до самої Одеси.

kd19111913 2

  Микола Соломахін із сином Сергієм. Фотознімки надані Олександром Кухарським.
  — Коли ж розпочався розвиток боротьби в області?

  — У 1921 році на Житомирщині започатковуються гуртки при спортивних клубах Андрушівки, Бердичева, Житомира, Овруча. Займалися боротьбою і юні скаути (пластуни) другої Житомирської дружини скаутів. Велику роль у розвитку боротьби в Житомирі відіграв гурток при центральному партклубі, яким керував Петро Комаров. Перші міські змагання відбулися весною 1924 року. Змагання з боротьби були включені до програми І олімпіади Бердичівської округи, яка відбулася у серпні 1924 року. Чемпіонами олімпіади стали Герман, Болденко, Рохвагер. У 1926 році при спортивному товаристві «Динамо» відкрилася секція з боротьби під керівництвом одного із перших чемпіонів Житомира та Волині Миколи Левицького.

  Поширенню боротьби на Житомирщині у 30-их роках минулого століття сприяли гастролі та виступи циркових атлетів. У Житомирі, наприклад, щоліта біля третього бульвару розгортався цирк «Шапіто», на арені якого виступали такі відомі атлети, як Герш Бродський, Михайло Радуль, Ян Круц, Іконніков, Загоруйко, Дзюба, вірменський борець Дадіко Борзашвілі, Кара — Мустафа із Персії, «котрий ще не мав поразки в боротьбі», Зубінський, Анатема та інші. Але й серед них виділявся житомирянин Всеволод Попов. На одній із афіш від 29 вересня 1930 року читаємо: «Силач Попов відомий своїми видатними важко-атлетичними номерами. Попов до цього моменту не зустрічав на своєму шляху чоловіка, який міг би порівнятися з його силою». Цікаво, що в своїй анкеті від 1920 року він зазначав, що не хоче займатися ніяким видом спорту. Але інструкторам зі спорту вдалося зацікавити його заняттями боротьбою та гирьовим спортом і виховати відомим атлетом, рекордсменом України.

  Детальніше читайте у газеті "Житомирщина" за 19 листопада 2019.

kd19111913 3

  Кращі борці Житомирщини (1976 р.). Фотознімки надані Олександром Кухарським.

Фотознімки надані Олександром Кухарським

Володимир Соболь, zhytomyrschyna.zt.ua

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework