У Хорошівській громаді партії майже не виконують своїх обіцянок

У Хорошівській громаді партії майже не виконують своїх обіцянок

  Більша частина бюджету Хорошівської громади розрахована на потреби освіти — 96 млн гривень із 139 млн загального річного бюджету. 

  З усіх обіцянок, які давали чотири партії більшості перед виборами восени 2020 року, виконано лише кілька. Зокрема виділено кошти на ремонт кількох дитсадків громади, амбулаторій та один будинок культури.

  Очевидно, це пов’язано з обмеженим бюджетом, проте частину обіцянок можна виконати навіть за таких умов. Наприклад, створити стратегію громади. 

  На виконання обіцянок, які вони давали мешканцям громади, партії мають ще чотири роки повноважень у місцевій раді.

  Хорошівська селищна громада була утворена на Житомирщині у 2016 році. Головою громади вдруге обрано Володимира Столярчука. У 2016 році він ішов на вибори як самовисуванець, проте у 2020 році його висунула партія “Слуга народу”. Від тієї ж партії обрана і секретар ради Лариса Головач.

  До складу селищної ради входять 26 депутатів, що представляють дев’ять політичних партій. П’ять із них утворили в раді неформальну коаліцію: “Слуга народу”, ЄС, “Батьківщина”, “Пропозиція” та “Сила і честь”. Більшість у раді представлена 16 депутатами.

  Рух ЧЕСНО дослідив, які обіцянки ці партії давали мешканцям Хорошівської громади, ідучи на вибори у жовтні 2020 року, і співставив їх із бюджетом на 2021 рік.

  Партія “Слуга народу” представлена у раді п’ятьма депутатами. Її представляє голова громади та секретар. На вибори у Хорошівську селищну раду партія подала програму до обласної ради. Зокрема, у сфері медицини вона обіцяє ремонт медичних закладів, в освіті — розширення мережі дитсадків та модернізацію закладів освіти. Також “Слуга народу” обіцяє відновлення дитячих гуртків при закладах освіти. У сфері екології партія дає обіцянки щодо створення комплексів вторинної переробки сміття, відновлення мереж водопостачання, рекреаційних зон та просторів дозвілля. Ще партія обіцяє створення нових робочих місць та сприяння малому і середньому бізнесу.

  У програмі ЄС фігурують обіцянки щодо рівномірного розподілу коштів місцевого бюджету між усіма населеними пунктами та створення стратегії громади. Також партія обіцяє підвищити зарплати медикам, забезпечити достойний рівень медицини та створити систему автобусного сполучення між громадами області. ЄС завела у раду трьох депутатів.

  Транспортне сполучення та ремонт доріг обіцяє у своїй програмі і “Батьківщина”. Також партія обіцяє створення умов для переробки ТПВ, модернізацію системи освіти, медицини та культури і підтримку малого та середнього бізнесу. У раді “Батьківщина” представлена трьома депутатами.

  Партія “Пропозиція”, що теж представлена трьома депутатами, подала виборцям загальнонаціональну програму, для виконання більшості обіцянок якої потрібні повноваження органів центральної влади. Місцевого рівня стосуються обіцянки щодо створення муніципальної варти та збільшення фінансування з місцевого бюджету на заклади освіти, медицини і культури.

  У партії “Сила і честь”, що у Хорошівській селищній раді представлена двома депутатами, програма також національного рівня, і більшість обіцянок, які дала партія, відповідають повноваженням органів центральної влади. До місцевого рівня відноситься лише сприяння малому та середньому бізнесу.

  Всі обіцянки, які партії давали перед виборами, неможливо реалізувати без залучення фінансів. Гроші зазвичай виділяють із місцевого бюджету, який формують та приймають на рік депутати місцевих рад. Бюджет Хорошівської громади на 2021 рік склав 139,2 млн гривень. 

  Освіта

  У переважній більшості українських громад найбільше коштів місцевого бюджету йде на освіту. Хорошівська громада не стала винятком — у 2021 році на освіту виділено 96,7 млн гривень. На ці кошти функціонуватимуть школи, дитячі садки і заклади позашкільної освіти. Більшість буде витрачено на заробітні плати педагогів та оплату комунальних послуг. Однак, попри обіцянки партій більшості у раді, в бюджеті не відображені доплати педагогічним колективам. Лише один навчальний заклад громади — Рижанський ліцей — цьогоріч отримає кошти на ремонт. Тут за 886 тис. гривень відремонтують котельню та замінять її устаткування. Жодних інших коштів на ремонт освітніх закладів не передбачено. Як і на модернізацію освітнього процесу, яку обіцяла партія “Слуга народу”. 

  Медицина

  На медичну сферу з місцевого бюджету виділили 4,6 млн гривень. Ці кошти розподілять на забезпечення послуг стаціонарної медичної допомоги мешканцям, центрам первинної медико-санітарної допомоги, програму допомоги хворим на цукровий і нецукровий діабет, і ще 50 тис. гривень — на різні медичні програми.

  Жодних коштів у бюджеті не закладено на доплати лікарям, модернізацію та розширення мережі медичних закладів — попри те, що ці обіцянки фігурують у програмах майже всіх партій більшості у Хорошівській селищній раді. 

  Культура

  З бюджету Хорошівської громади на культурну сферу у 2021 році виділили понад 12 млн гривень. Фактично всі кошти витратять на заробітні плати персоналу і оплату комунальних послуг. З цих коштів 3,1 млн витратять на функціонування мистецьких шкіл, 2,5 млн — на функціонування бібліотек громади, і 5,4 млн — на діяльність клубів і палаців культури. 

  У бюджеті громади не передбачено кошти на модернізацію закладів культури чи розширення їх мережі — саме такі обіцянки фігурували у програмах “Слуги народу” та “Батьківщини”.

  Соціальний захист

  Близько 6,9 млн гривень у бюджеті громади передбачено на соціальні послуги і соціальний захист населення. Приблизно 5 млн витратять на заробітну плату працівників управління соціального захисту населення громади. Кошти виділено, зокрема, на соціальні послуги людям похилого віку, не здатним на самообслуговування у зв’язку із хворобою чи інвалідністю, 220 тис. гривень — на забезпечення соціальних гарантій особам, що надають послуги громадянам похилого віку та особам з інвалідністю. Передбачені і певні компенсації для населення, зокрема 12 тис. гривень на рік виділяють в якості пільг на оплату комунальних послуг, 10 тис. — на лікування жертвам аварії на ЧАЕС, 30 тис. — в якості пільг на оплату зв’язку, 165 тис. — на компенсацію пільгового проїзду у транспорті. Щодо останньої статті бюджету варто зазначити, що партії “ЄС” та “Батьківщина” у своїх програмах обіцяли налагодити транспортне сполучення між громадами, проте у 2021 році жодної копійки на такі заходи в бюджет закладено не було. На роботу служби у справах дітей Хорошівської громади передбачено 1,1 млн гривень. 

  ЖКГ, благоустрій та інфраструктура

  Бюджет Хорошівської громади на 2021 рік не передбачає значних коштів на благоустрій, ремонт доріг чи створення інфраструктури у громаді. На функціонування відділу з управління комунальною власністю та інфраструктурою Хорошівської громади закладено трохи більше 4 млн гривень. З них 500 тис. виділять на місцеві комунальні підприємства, 1,2 млн — на благоустрій населених пунктів, щоправда, у бюджеті не вказано, які саме роботи заплановані. А на утримання та розвиток місцевих доріг — всього 1 млн гривень. Це досить незначні кошти з огляду на вартість ремонту дорожнього покриття.

  Окремо у бюджеті розвитку громади закладено ще 764 тис. гривень на ремонт вулиці Самоцвітної у смт Хорошів. У тому ж населеному пункті за 0,5 млн гривень відремонтують частину трибун стадіону “Спартак”.

  Фактично в бюджеті Хорошівської громади на 2021 рік не передбачено коштів на виконання обіцянок партій, які формують більшість у селищній раді. Із 139 млн гривень майже 97 млн витратять на освіту — зарплати педагогів і вихователів, оплату комунальних послуг. Лише трохи більше 42 млн гривень залишається на інші сфери — це дуже невелика сума, враховуючи, що у громаді понад 16 тис. населення та 13 старостинських округів.

  Але навіть із невеликим бюджетом цьогоріч можна було почати реалізовувати кілька ключових обіцянок, які давали всі п’ять партій більшості у раді. Це стосується створення стратегії розвитку громади та залучення інвестицій. Першим кроком до реалізації останньої обіцянки могло б стати напрацювання стратегії економічного розвитку або створення програми сприяння залученню інвестицій у громаду. Такі кроки не потребують значних витрат із місцевого бюджету.

  Загалом бюджет Хорошівської громади у 2021 році орієнтується більше на підтримку життєдіяльності громади, а не на її розвиток. Фактично кошти громади спрямовуються на забезпечення обов’язкових послуг, як-от освіта чи соціальний захист, та не створюють нової інфраструктури. Більшість обіцянок партій, даних виборцям у 2020 році, цьогоріч навіть не почали реалізовувати.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework