Суд вдруге скасував сфальсифіковані результати виборів мера Овруча, – місцевий осередок «Стоп корупції»

Суд вдруге скасував сфальсифіковані результати виборів мера Овруча, – місцевий осередок «Стоп корупції»

  В Овручі на Житомирщині кандидати і активісти двічі довели в суді факт фальсифікації результатів виборів, і суд скасував протокол і постанову тервиборчкому про визнання переможцем місцевих виборів чинного мера Овруча Івана Коруда.

   Про це повідомив  голова Овруцького районного відокремленого підрозділу ГО «Стоп корупції» і чинний депутат Овруцької міської ради Петро Левківський, - інформує stopcor.org.

  «Судове засідання тривало близько 10 годин! Наша команда надала беззаперечні докази фальсифікацій! Саме тому суд, хоч і постійно демонстрував прихильність до самопроголошених керівників Овруцької МТВК, не зміг проігнорувати ці факти та  ухвалив рішення, яким визнав оголошені результати виборів мера недійсними», — зазначив Петро Левківський.

  Як раніше повідомляли в Овруцькому відокремленому підрозділі «Стоп корупції», результати протоколів підрахунку ТВК не збіглися з паралельним підрахунком голосів. 28 жовтня в присутності поліції вилучили 32 протоколи з виправленими за допомогою коректора результатами підрахунку голосів.

  Кандидат на посаду міського голови Овруча Олександр Гуденко подав до суду, і  5 листопада суд визнав дії  самопроголошеної ТВК незаконними і зобов’язав її зробити перерахунок голосів на виборах міського голови і депутатів міської ради. Крім того, 9 листопада, за ще одним позовом, скасував постанову Овруцької міської ТВК про визнання переможця виборів міського голови і відповідний протокол.

  Та навіть коли нарешті провели перерахунок – він виявився фікцією, зазначають спостерігачі. Овруцька ТВК самовільно вирішила перерахувати голоси лише на 25 дільницях з 66. Хоча суд вимагав перерахунок на всіх 66 дільницях.

  «Під час перерахунку протокол безперервного засідання не вели. Рахували механічно, непрозоро. Мішки і конверти з виборчою документацією були неопломбовані і часто не запечатані. Конверти зі списками виборців навіть не відкривали і не перевіряли, і в цьому зізнавалась Ірина Царюк, легітимна очільниця ТВК, під час трьох різних судових засідань! Фактично це була імітація перерахунку, адже члени ТВК просто переписували дані зі старих протоколів в протоколи повторного перерахунку», – повідомив Левківський.

  Олександр Гуденко подав позов про скасування такого перерахунку. Та, як повідомляють учасники процесу, суд неочікувано став максимально упередженим до позивача і заперечив його право на оскарження результату перерахунку, мовляв, він лише кандидат на посаду міського голови, хоча раніше це не заважало йому оскаржувати і вигравати 5 і 9 листопада результати виборів і щодо кандидатів.

 Тоді позов про оскарження результату виборів депутатів подав Петро Левківський. Але тепер суди були неприхильні до позивачів, і позови та апеляції вони програли.

  Після цього Олександр Гуденко і Петро Левківський подали нові позови про скасування відповідних протоколів і постанов за результатами перерахунку.

  За інформацією з зали судового засідання 24 листопада, кандидат на посаду міського голови Олександр Гуденко в якості беззаперечного доказу фальсифікації надав зареєстрований у ЦВК протокол безперервного засідання ТВК. З цього документу видно, що витяги, які надавали члени ТВК в судах раніше, були підроблені і не відповідають офіційному протоколу. Для суду це було несподіванкою.

  «З нашого боку були факти, підкріплені доказами, копія протоколу безперевного засідання, зареєстрованого у ЦВК, покази свідків, відеодокази фальсифікацій. З боку членів ТВК – фіктивні витяги з протоколу безперервного засідання, які робилися під конкретний суд і які не відповідали тому протоколу, що був поданий ЦВК, та їхнє голослів’я», – повідомив «СтопКору» кандидат на посаду Овруцького міського голови Олександр Гуденко.

  У результаті суд після 10 годин засідання скасував протокол і постанову ТВК і офіційні результати виборів міського голови Овруча.

  «Визнати протиправною та скасувати постанову Овруцької міської територіальної виборчої комісії № 25 від 17.11.2020 про визнання Коруда Івана Ярославовича обраним овруцьким міським головою», – йдеться в Ухвалі Житомирського окружного адміністративного суду.

  Тепер ТВК або подасть апеляцію на рішення суду, або може видати новий фальшивий протокол перерахунку голосів. Є ще й третій варіант – перевибори.

  За інформацією учасників судового процесу, суд підтримував ТВК і навіть підказував голові комісії відповіді на запитання. В суді, окрім офіційної голови ТВК Ірини Царюк, був присутній самозваний голова ТВК пан Головач, який фактично і донині керує роботою комісії, має доступ до ключів і печатки, і в суді теж намагався скеровувати пані Царюк надавати неправдиві свідчення.

  «Головач вів себе нахабно, постійно з кимось радився телефоном, підносив голові ТВК документи і взагалі намагався керувати діями голови. Аж поки його не попросили, за наполяганням позивача, з зали засідань», – розповідають свідки.

  Зазначимо, що в аналогічному позові депутата і кандидата в депутати Петра Левківського з вимогою скасувати фіктивний підрахунок щодо депутатів місцевої ради, той же Житомирський суд у той же день відмовив. І причина відмови одна – суд відмовився розглядати беззаперечні докази Левківського.

  Варто сказати, що проти стопкорівця Левківського Житомирський адмінсуд  кинув «важку артилерію». Коли перший позов проти ОМ ТВК він виграв, то вже другий суд першої інстанції розглядав аж цілою колегією суддів. А третій 24 листопада розглядав сам голова Житомирського окружного адміністративного суду Черноліхов. Саме він просто не взяв до уваги ті беззаперечні докази фальсифікацій підрахунку, які змусили той же суд скасувати вибори міського голови. Йдеться про офіційний протокол безперервного засідання, зареєстрований у ЦВК.

  Місцеві активісти припускають, що за упередженістю ТВК і суду може стояти місцевий бізнесмен, власник мережі АЗС UPG Петренко. Раніше ЗМІ пов’язували цю мережу АЗС з контрабандою палива.

  «За нашою інсайдерською інформацією, Петренко підтримував кандидатів на голови місцевих ОТГ на Житомирщині від «Слуги народу», – зазначив Петро Левківський.

  Місцевий овруцький осередок «Стоп корупції» також повідомляє про факти політичної корупції в регіоні. Зокрема, чинний міський голова Іван Коруд, якого міська ТВК намагалась оголосити переможцем виборів, за свідченнями місцевих, вів за собою на вибори 4-5 різних партій.

  «У кожній з цих партій, різних за направленістю, в Овручі перебували представники міської влади, підпорядковані меру. Усі ці люди кілька разів міняли партійну приналежність, але насправді є однією корумпованою командою при овруцькому міському голові», – розповідають місцеві активісти.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework