Нардеп від Житомирської області потрапив в ТОП-10 найбільших зарплат Верховної ради

Нардеп від Житомирської області потрапив в ТОП-10 найбільших зарплат Верховної ради

  Депутатська зарплата в Україні – поле для постійної дискусії, до якої долучаються як народні обранці, так і їхні виборці. Причому ця дискусія завжди крайнє поляризована – від «депутат має сидіти на мінімалці» до «хороша зарплата убезпечить депутата від корупції».

   Про це журналісти «Української правди» в статті «Жити на одні надбавки. Скільки за Зеленського заробляють депутати і чиновники», - пише zhitomir.info.

«2020-й почався з чергового скандалу навколо депутатських зарплат – колишній віцепрем’єр Павло Розенко раптово заявив, що зарплати нардепів з 1 січня перевищать 100 тисяч гривень. Це швидко заперечив голова парламенту Дмитро Разумков, пояснивши, що зарплати і правда виростуть, утім «на близько 3 тисяч» – і виключно через збільшення прожиткового мінімуму. З 2017 року, тобто ще за попереднього скликання, оклад депутатів прив’язаний до прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня кожного року. На початку 2020-го він складав 2 102 гривні. Щорічне збільшення прожиткового мінімуму в Україні означає щорічне збільшення зарплати народних обранців. За рік прожитковий мінімум «підростає» приблизно на 150-180 гривень. З 2018-го до 2020-го такий ріст для депутата, що працює в комітеті, конвертувався у збільшення депутатського окладу на понад 3 тисячі гривень – з 17,6 до 21 тисяч», - зазначається у матеріалі.

Член комітету без керівної посади має найнижчий оклад – 21 020 гривень (10 мінімумів), голова парламенту – найбільший, 25 224 гривні (12 мінімумів).

  «Звідки тоді в депутатів 30-40-тисячні зарплати? Відповідь проста – за рахунок надбавок. Їх у депутатів чимало: від 15% окладу за ступінь кандидата наук та доктора філософії до 100% – за інтенсивність праці. Так, середня зарплата нардепа у вересні склала удвічі більше за посадовий оклад «рядового» депутата – майже 40 тисяч гривень», - пишуть журналісти.

  До ТОП-10 найбільших зарплат у вересні 2020 року потрапив нардеп-мажоритарник від Житомирської області Володимир Арешонков (депутатська група «Довіра»).

  «Зарплата – не єдине, чим платники податків забезпечують депутатів. Українці щомісяця оплачують кожному депутату по 50 тисяч гривень на роботу їхніх помічників, а також на витрати з виконання депутатської діяльності – ще понад 40 тисяч. Останні можна пустити на книжки, роздруківки, заходи на окрузі або будь що інше. Звітності за ці кошти не вимагають, розповідає Юлія Клименко. Ці гроші йдуть «на руки» депутатам, якщо вони не втрачають їх за прогули. Витрати на помічників прив’язані до прожиткового мінімуму на 1 січня кожного року і складають 25 таких величин. Закон дозволяє мати до 31-го помічника, утім «платити» депутат зможе максимум 10 з них, адже постанова Ради зобов’язує виплачувати щонайменше мінімалку», - зазначається у статті.

Новини Житомира

 

Последнее изменение Вторник, 10/11/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework