У більшості громад Житомирщини депутатів та міських голів обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості

  У Житомирській області на місцевих виборах 25 жовтня обиратимуть депутатів до 66 міських, сільських та селищних рад та відповідно голів місцевих рад.

  У 64% вибори відбуватимуться за  мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах і в 36% – за системою пропорційного представництва. ОПОРА проаналізувала, яка виборча система домінує.

  8 серпня Центральна виборча комісія  призначила перші вибори в 66 територіальних громадах Житомирської області. Інформацію про кількість виборців, які мають право голосу на виборах депутатів міської, сільської, селищної ради та про виборчу систему, за якою проводяться відповідні місцеві вибори опублікували на сайті ЦВК.

  За цими даними в Житомирській області – 66 рад з них 12 міських рад (18%), 22 селищні (33%) та 32 сільські ради (49%). 

  Відповідно до частини 1 статті 192 Виборчого кодексу України у громадах, де менше 10 тисяч виборців, голосування за депутатів міських, сільських і селищних рад відбуватимуться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. Тобто в раду проходять кандидати, які в окрузі набрали більше голосів. У кожному такому окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

  За  такою системою у Житомирській області обиратимуть депутатів до 42 рад: в  11 селищних і 31 сільську раду. 

  Відповідно до частини 2 статті 192 Виборчого кодексу,  у територіальних громадах  з кількістю виборців 10 тисяч і більше депутатів міських, сільських, селищних рад  обиратимуться  за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах.

  Право висування списків кандидатів мають лише політичні партії. Відтак безпартійні кандидати не зможуть балотуватися в порядку самовисування, хоча можуть бути висунуті в списку політичної партії.

  Участь у розподілі депутатських мандатів братимуть ті партії, які подолають 5% виборчий бар’єр у межах округу, що охоплює територію всього міста (району або області). ОПОРА детально проаналізувала, як користуватися новою пропорційною системою на місцевих виборах.

  У Житомирській області за такою системою обиратимуть депутатів у 24 ради. Це всі 12 міських рад регіону, 11 селищних рад та 1 сільська рада (Станишівська сільська рада Житомирського району).  Найбільше – у Житомирському районі.

  Міських голів у Житомирській області обиратимуть у 12 рад.

  У частинах  4 та 5 статті 192 Виборчого кодексу України зазначено, що вибори міського голови у місті, де кількість виборців до 75 тисяч осіб проводяться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в єдиному одномандатному, міському виборчому окрузі (обраним вважається кандидат, який отримав найбільшу кількість голосів виборців). 

  У місті з кількістю виборців 75 тисяч і більше осіб вибори  голови проводяться за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості, тобто за кандидата мають проголосувати 50 % виборців  + 1 голос, які взяли участь у голосуванні. У разі, якщо жоден кандидат не набрав необхідної кількості голосів, організовуються повторні вибори, в яких беруть участь 2 кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів.

  На Житомирщині за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості обиратимуть міського голову Житомирської міської ради. 

  В решті 11 міських радах області голосування відбудеться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості, а саме в: Андрушівській, Бердичівській міських радах (Бердичівський район), Коростишівській, Радомишльській та Чуднівській міській радах (Житомирський район), Коростенській, Малинській, Овруцькій та Олевській міських радах (Коростенський район) та Баранівській і Новоград-Волинській міських радах (Новоград-Волинський район). 

  На питання щодо складності організації та проведення виборів за новою виборчою системою, заступник голови Житомирської обласної територіальної виборчої комісії  Юрій Павлюк у коментарі ОПОРІ зауважив, що не бачить викликів та труднощів в роботі територіальних виборчих комісій.

  Варто зазначити, що 14 серпня на засіданні Центральна виборча комісія призначила перші вибори депутатів районних рад. У Житомирській області таких чотири. У додатку до постанови №176 від 14 серпня «Про призначення перших виборів депутатів районних рад на 25 жовтня 2020 року» зазначено, що у Житомирській області перші вибори депутатів районних рад призначені до:

  • Бердичівської районної ради
  • Житомирської районної ради
  • Коростенської районної ради
  • Новоград-Волинської районної ради

  Координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області Тарас Чмут вважає: «Нова виборча система потенційно суттєво ускладнить як роботу виборчих комісій, у першу чергу дільничних, які проводять підрахунок голосів виборців, так і виборців які отримають нові численні бюлетені. Ускладнення процесу голосування, підрахунку голосів та заповнення протоколів про підсумки голосування негативно вплине на якість виборчого процесу та дотримання усіх передбачених законом процедур. Не здивуюся, якщо наші спостерігачі будуть на ДВК не лише у неділю, але й в понеділок та вівторок.», – зазначив Тарас Чмут.

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework