×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Полтавець збудував будинок-термос, який майже не потребує витрат на комунальні послуги

Полтавець Віталій Майборода збудував власноруч за кілька місяців купольний будинок-термос, який майже не потребує витрат на комунальні послуги.

n 0102167591Чоловік вважає, що таке житло –  вихід у фінансово складний час для багатьох родин. Адже звести помешкання, наприклад, площею з двокімнатну квартиру дешевше утричі, ніж купити ту ж квартиру у старій полтавській «хрущівці». Тож військовий пенсіонер, який у свої 50 років за певних життєвих обставин залишився сам на сам з донькою шкільного віку – не опустив руки. Комфортний будинок-термос тепер добре слугує його родині, і  полтавець хоче, щоб його досвід переймали інші-повідомляє vpoltave.info.  

 «Я -  голова громадської організації «Центр підприємливих людей». Ми вирішили робити кроки, щоб  пропагувати доступне житло. Ми хочемо використовувати тут, у Полтаві, і освітлення від сонячних батарей, і опалення за допомогою водню тощо».

 - Ви, колишній військовий. Чому і як прийшли саме до цієї справи?

- Життя змусило. На пенсію військового в 2 тис. грн добре не проживеш. І довелось думати, як зробити такий будинок, щоб не сплачувати за комунальні послуги. І от прийшла така ідея збудувати будинок-термос, як його називають.

n 0102167591 1

 - Чим він особливий?

- Це купольний будинок-сфера (його повна назва). Він має форму напівкупола. Він може бути одноповерховим, може бути двоповерховим (це за бажанням), і найголовніше, що цей будинок може побудувати будь-хто без спеціальних навичок і за дуже короткий термін. Лише 3-4 місяці потрібно, щоб звести собі одно-, дво-, чи трикімнатний будинок. І за ціною він буде коштувати дешевше, ніж аналогічні квартири в багатоповерхівках.

 - Але ж потрібне  ще й місце, де його поставити?

- Значну вартість, коли продають будинки, складає сама земельна ділянка. У Полтаві продають землю від 1000 до 3000 доларів за сотку. А в цьому мікрорайоні, де ми зараз з вами знаходимось (мікрорайон заводу МБЗ - 7 км від центру міста- прим. автора), - це дачний кооператив, в якому 70% - просто закинуті ділянки. Нікому нічого не треба. Люди похилого віку вже не в змозі їх обслуговувати і тому продають дуже недорого. Я купив цю земельну ділянку (6 соток) лише за 1 тис. доларів. Тут розмістив і будинок, є і дерева, є місце для невеликого городика. І зараз, згідно з чинним законодавством, можна приписуватися при дачних будинках, якщо вони досить утеплені, мають систему автономного опалення.

 - Розкажіть про сам будинок більше.

- Будинок сам невеликий. Він має загальну площу всього 60 кв. м. Тобто, це купол, діаметр якого 6 метрів, висота стелі – 3 м (оскільки він двоповерховий). Перший поверх зроблений зі звичайної цегли (в одну цеглу  (25 см товщина стіни) і утеплений пінопластом товщиною всього 5 см. Цього досить, аби пережити спокійно наші зими. А купол виготовлений із пінопласту товщиною  10 см. Як для дачного будинку – цього досить. Якщо для житлового будинку -  я рекомендував би зробити 15 см. Тоді взагалі виходить дуже теплий для проживання будинок. На другому поверсі велика кімната площею 30 кв. м. Її можна використовувати під спальню, гостинну кімнату. Ще в планах добудувати зимовий сад – він буде площею 45 кв.м., де можна вирощувати огірки, помідори  - тобто все, що потрібно пенсіонеру. За світло, газ, воду не платимо – живемо і отримуємо задоволення від життя.

n 0102167591 1

 - Я так розумію, велику роль відіграє саме купол у заощадженні.

- Через те, що будинок має купольну форму, він відноситься до класу енергозберігаючих. Бо вітер, коли його обдуває, проходить по обтічній, і будинок менше охолоджується. За рахунок того, що він має круглу форму – ми максимально використовуємо сонячне проміння денного світла. Бо в будинку вікна розташовані по всьому периметру зовнішньої  стіни, і виходить так, що ми максимально світло використовуємо від сонця. Тож в цьому будинку завжди світло – від самого ранку, коли сонечко сходить, і до пізнього вечора, коли сонечко заходить.

 - У вас ще тут така особлива пічка?

- Так, на мій погляд у будинку використовується цікаве опалення.  У центральній частині будинку встановлена реактивна пічка. Можна про неї дуже багато інформації почитати в інтернеті. В чому її нюанс? Вона може використовувати різні види палива. По-перше, можна топити дровами, вугіллям, брикетом, можна опалювати газом. В нашому випадку, ми використовуємо водень. Водень – це газ, який можна виготовляти зі звичайної води. Ми подаємо його в цю пічку, і вона працює та опалює будинок з максимально заниженими затратами – їх практично немає.

Нюанс цього будинку полягає в тому, що його можна побудувати хоч в чистому полі, де сіють буряки та немає ніяких мереж. Він повністю автономний.

 - На скільки дешевше збудувати будинок-термос, якщо, порівняти з купівлею аналогічних за площею квартир у Полтаві?

- Якщо це робити своїми руками (ми робили прорахунки), то за комплект будматеріалів, які можна купити без проблем у Полтаві,  доведеться віддати близько 6 тис. доларів. За ці гроші ми збудуємо будинок площею десь 45 кв.м. Якщо ви будете замовляти будівельників, то це буде удвічі дорожче. Десь до 9-ти, а то й до 12-ти тис. доларів. Але, навіть, якщо не самі робитимете, а когось наймете, то за цією технологією будинок буде значно дешевшим, ніж подібна за площею квартира. Наприклад, якщо купити квартиру двокімнатну 45 кв.м. у Полтаві, ціна буде десь в межах 25 -35 тис. доларів. А тут, вибачте, 12-ть. Наполовину дешевше, і за 3-4 місяці ви вирішуєте свою житлову проблему.

 - Чи є недоліки такого житла?

- Так, звісно, вони є. Оскільки будинок дуже добре утеплений – виходить його треба провітрювати ретельно. Для цього фахівці використовують рекуператор. Тоді цей процес здійснюється автоматично – людина не втручається. Хто хоче, може просто відкривати кватирки регулярно.

n 0102167591 1

Прочитано 2484 раз

Последнее изменение Понедельник, 01/02/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework