Мажоритарники Житомирщини піаряться на субвенціях: Дзюблик проводить іменні турніри

  Житомирщина має 6 нардепів, які перемогли в мажоритарних округах. За рік до виборів мажоритарники використовують бюджетні кошти держсубвенцій для свого піару на округах. Найменше коштів отримав округ Розенблата, найбільше — представника "Народного фронту" Дзюблика.

 

  Дзюблик проводить футбольні турніри на кубок свого імені на відремонтованих коштом субвенцій майданчиках. Нардеп від БПП і прогульник засідань комітету Ревега не голосував за медреформу, проте піариться на зустрічах із медиками. Позафракційний Литвин обіцяв кожній дитині батьківський супровід від школи до вишу. Депутат від БПП Арешонков, який об’їдав незрячих, піариться з Пашинським на 1 вересня.

  Примітно, що за Виборчий кодекс у першому читанні мажоритарники Житомирщини не голосували або утрималися.

 

Виділення субвенцій на округи могли ініціювати як самі депутати, так і інші суб’єкти. Народні депутати наголошують, що субвенції дають тим, хто підтримує голосування за бюджет.

Мажоритарна система стимулює прямий і непрямий підкуп виборців, у результаті якого до влади в Україні приходять політики, що мають свої бізнес-інтереси й не готові працювати на народ.

Є проблеми з мажоритарною системою. Перша — чимало мажоритарників значно менше цікавляться загальнодержавними проблемами, ніж інтересами округу. Парламент не працює ефективно, коли 50% займаються субвенціями, щоб переобратися. Друга проблема — безкарний підкуп виборців. Мажоритарні округи невеликі, тож роздача гречки чи грошей впливає на результати. Тому чинна коаліція й обіцяла виборчу реформу — перехід на відкриті регіональні списки, де всі депутати будуть пов’язані спільною партійною програмою”, — каже Єгор Поляков, полісі-аналітик з питань виборчої реформи ГО “Центр UA”.

  "Нарфронтівець" Дзюблик об’єднує округ футболом

  Найбільше коштів субвенції на свій округ на Житомирщині отримав мажоритарник-"нарфронтівець" Павло Дзюблик. Це майже 37 млн грн на 66 округ — місто Малин, а також Брусилівський, Володарсько-Волинський, Коростишівський, Малинський, Народицький, Радомишльський і Черняхівський райони.

  У своїй передвиборній програмі депутат пише про одне з найперших завдань — обмежити корупцію.

При цьому він, як і Арешонков із Ревегоюне голосував за арешт свого колеги-мажоритарника з Житомирщини Борислава Розенблата.

 Дивіться, я тричі голосував за зняття недоторканності спочатку. Якщо з депутата зняли недоторканність, то ніхто ж не заважає слідчим органам проводити слідство і притягувати до відповідальності депутата? Коли слідство буде проведене і вину доведено в суді, то й Рада проголосує. З іншого боку, ми бачимо такі приклади, як нардеп Мосійчук”.

Мажоритарник так само піариться на державних субвенціях, спрямовуючи кошти на ремонти закладів соціальної інфраструктури. 

Чому в мене найбільша субвенція? Може, тому, що в мене найбільший округ? Якщо в тебе є нормальні стосунки, то більше вдається залучити субвенції. Хто ініціативніші, вони завжди вигравали, а якщо депутат затягує більшу субвенцію на округ, то виграє виборець”.

  Кошти субвенції спрямовувалися зокрема й на будівництво міні-футбольного поля в парку по вул. Неманихіна у м. Малині Житомирської області.

  До слова, депутат заснував кубок з міні-футболу свого імені і проводить турніри по округу.

  Чому одразу турнір мого імені? Турнір чийогось імені — це коли людина померла. А це турнір на кубок народного депутата. Чомусь же нормально сприймається, якщо проводиться турнір на кубок мера? У мене не тільки футбольний турнір, але є й волейбольний, і з боксу. Коли я ще був редактором газети, ми проводили турніри нашого видання. Зараз політики, партії роз’єднують країну, а я хочу її об’єднувати. У нас є різні гравці, одному з них 75 років і він чудово грає”.

  Виходить бюджетний у всіх значеннях слова спортивний піар: стадіони ремонтуються за кошти державного бюджету, а головний приз — досить бюджетні 10 тис. грн — особисто від депутата.

  За Виборчий кодекс, який передбачає скасування мажоритарної системи і запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками, депутат не голосував.

  Я не голосував за Виборчий кодекс, бо вважаю, що має бути суцільна мажоритарка. Списочнику байдуже, що відбувається на окрузі, — він буде залежати від Києва. Якщо будуть відкриті списки, то такі депутати, як я, не потраплять у Раду”.

  Зауважимо, що за соціологічними даними, 40,8% громадян України переконані, що наступні вибори до парламенту мають відбутися за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

  Розенблат оскандалився і отримав найменше субвенцій

  Скандальний депутат Борислав Розенблат — мажоритарник БПП “Солідарність” від Корольовського і частини Богунського району Житомира — у своїй передвиборній програмі 2014 року обіцяв житомирянам досить конкретні речі.

  Разом з тим на своєму сайті Розенблат пише про встановлення спортивних майданчиків за кошти держсубвенції.

  За 2017 рік на округ депутата виділено 2 субвенції: 1 млн гривень на роботи з реконструкції підземного переходу на проспекті Миру в м. Житомирі і ще 5 млн грн на Першу міську лікарню.

  Житомирянин Сергій Яцик каже, що з питною водою проблема залишається.

  Фільтри, які повинні працювати 3-4 місяці, стають непридатними за місяць. Ремонтувати — ремонтують, але це не заслуга Розенблата".

  Громада Житомира отримала найменше — ймовірно, через те, що депутат завдав своїй партії репутаційних ризиків бурштиновою справою, а субвенції розподіляються в ручному режимі. Піаритися на окрузі Розенблату доводиться теж у ручному режимі, використовуючи благодійні фонди: "Фонд родини Розенблатів" і "Бойове братство кіборгів".

  Попри те, що депутат має голосувати особисто своєю карткою, картка Розенблата голосувала в Раді без нього. Зауважимо, що на виборах мера в Житомирі переміг Сергій Сухомлин, чию кандидатуру підтримав Розенблат.

  Литвин: Якщо люди не пов’язані з держбюджетом, стати на ноги важко

  Трішки більше коштів — 22,35 млн грн — отримали громади міста Новоград-Волинський, а також Баранівського, Ємільчинського, Новоград-Волинського й Червоноармійського районів. Ці райони входять у 65 виборчий округ і в Раді представлені позафракційним самовисуванцем Володимиром Литвином.

  У своїй передвиборній програмі Литвин обіцяв своїм виборцям низку всіляких благ аж до медичного обстеження кожного мешканця округу й купівлі необхідних ліків.

  Деякі обіцянки викликають подив: яким чином має бути втілено батьківський супровід від школи до вузу кожній дитині?

  Для свого піару Литвин використовує благодійний фонд “Майбутнє Полісся”, засновником якого є його син Іван Литвин, а Володимир Литвин вказаний на сторінці сайту як “почесний фундатор”.

  Останні новини на “Фейсбуці” від цього благодійного фонду датовані серпнем 2016 року. Проте на сторінці самого фонду інфографіка свідчить про діяльність і в 2018 році: безкоштовні курси англійської мови, спортивні змагання, стипендії, зустрічі з профорієнтації.

  В інтерв’ю одному зі ЗМІ Литвин зізнався, що його синові важко стати на ноги, бо він не пов’язаний із держбюджетом.

  Він не політик. Він займається своєю справою. Намагається стати на ноги, але ви чудово розумієте, що якщо люди не пов'язані з державним бюджетом, зробити це важко", — сказавЛитвин.

  Кошти держсубвенції на окрузі громади спрямовані на низку порівняно дрібних закупівель: комп’ютери для будинків культури, музичні інструменти, спортмайданчики, обладнання для лікарень, освітлення вулиць і встановлення котелень.

  283 тисячі гривень із субвенції, зокрема, пішли на термомодернізацію ДНЗ “Сонечко” у Баранівці. Тендер на майже 2,7 млн грн на ці роботи виграла фірма зі статутним капіталом у 100 грн, яку місцеві ЗМІпов’язують із депутатом Житомирської облради від БПП Анатолієм Подіком.

  Трохи більше 30 млн грн на округ отримала громада 67 округу: місто Чуднів і Чуднівський район, частина Богунського району Житомира і Житомирський район, а також Любарський і Романівський райони.

  Развадовський обіцяв не виходити з “Волі народу” і… вийшов

  У Раді громаду округу представляє почесний громадянин Чуднова, нардеп-самовисуванець Віктор Развадовський, який спершу увійшов у фракцію “Воля народу”, спростував нібито чутки про вихід із фракції, але вже за місяць у грудні 2016 року таки перейшов у фракцію “Відродження”.

  У своїй передвиборній програмі мажоритарник Развадовський обіцяв повернення пенсійного віку: для жінок — 55 років, для чоловіків — 60 років. І серед законопроектів за його авторством справді є ті, що стосуються пенсійної тематики.

  Серед субвенцій на окрузі є капітальний ремонт дороги на вул. Вишневій у с. Дениші. На цю вулицю виділено спершу 80 тисяч гривень, і за ці гроші ремонтувати дорогу взялася “Житомирська ДБК”, проте угоду з нею було розірвано за згодою обох сторін і виділено на дорогу ще 160 тисяч гривень. Цього разу тендер отримало підприємство “ДОР-лідер”, і вже після укладання угоди фінансування проекту знову зросло — майже до 296 тисяч грн.

  Особа, вказана як контактна в тендерній документації від замовника, Тетерівської сільради, — Артем Білий — у коментарі Громадському руху ЧЕСНО каже, що кошти на ремонт, за його інформацією, надійшли із субвенції точно не за сприяння депутата.

Справді, субвенції може отримувати громада за поданням ОДА".

  За словами Білого, компанія “ДОР-Лідер” отримала замовлення без конкурсу, і дорога ще будується.

  На окрузі в с. Садках Житомирського району також будується спортивний комплекс "Юність" із міні-футбольним полем зі штучним покриттям та багатофункціональним спортивним майданчиком. Два транші субвенції на загальну суму 520 тисяч грн. Тендер виграло підприємство ТОВ “ДІО-СПОРТ”, директор якого прописаний у гуртожитку в Ірпені.

  Як Ревега піариться на залучених коштах субвенції

  Майже 32 мільйони отримав 63-й округ мажоритарника від БПП “Солідарність” Олександра Ревеги. Це місто Бердичів, Андрушівський, Бердичівський, Попільнянський і Ружинський райони.

  Депутат на своїй сторінці у Facebook піариться на залучених коштах субвенції.

  Виборці розуміють, що кошти субвенції впливають на електоральні настрої.

  Депутату за допомогу дякує Бердичівський геріатричний пансіонат.

  Тим часом на пансіонат із коштів державної субвенції виділено 70 тис. грн.

  У своїй передвиборній програмі Ревега обіцяв голосувати за дієвий механізм відкликання депутатів усіх рівнів.

  Депутат справді голосував за законопроект “Про місцеві вибори”, який прописує механізм відкликання. Але цей закон не спрощує процедуру відкликання депутатів, а навпаки, ускладнює, бо остаточне рішення про відкликання приймає партія.

  Також депутат обіцяв “скасування пенсійної та внесення кардинальних змін у медичну реформи”. У “Фейсбуці” депутат розповідає про актуальність медичної реформи.

  При цьому за саму медичну реформу він не голосував і правок до неї в його законодавчих ініціативахнемає.

  У Комітеті ВР з питань будівництва Ревега став прогульником.

  Арешонков із Пашинським пропіарилися на 1 вересня

  Нардеп-мажоритарник від БПП Володимир Арешонков отримав майже 32 млн грн на 64 округ (місто Коростень, а також Коростенський, Лугинський, Овруцький і Олевський райони).

  Нардеп запам’ятався українцям тим, що на святі в Коростенському товаристві сліпих об’їдав незрячих людей. Депутат разом із керівництвом УТОСу їв делікатеси і пив алкоголь, тоді як незрячим людям за сусідніми столами дісталися лише булки і чай. Після інциденту нардеп вибачився.

  У своїй передвиборній програмі депутат дуже категорично наголошував, що він не просто обіцяє, а бере на себе зобов’язання виконати обіцянки.

  Серед його обіцянок є відверто популістські.

  Зауважимо, що голів місцевих адміністрацій без конкурсу призначає президент після прийняття відповідного законопроекту Верховною Радою в листопаді 2017 року. У всіх голосуваннях за цей законопроект депутат Арешонков голосував "за".

  Залучені субвенції пішли на капітальні ремонти закладів соціальної інфраструктури, а ще значна частина коштів освоєна як "здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій". Це означає, що кошти могли на місці спрямувати на що завгодно відповідно до потреб — або на піар депутата.

  Зауважимо, що на 1 вересня нардеп разом із Сергієм Пашинським прийшли піаритися до школи Білокоровицької ОТГ.

  3 вересня нардеп також пропіарився на шкільних лінійках на повну, при чому він пише, що кошти, залучені на спортмайданчик, — з держбюджету.

Сергій Огородник, журналіст ЧЕСНО, ГО ЦентрUA

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework