Депутат райради: Наглядові ради КП є органами управління, а не якимось дорадчим або консультативним органом

  Комунальні підприємства (далі – КП) – це підприємства, утворені органами місцевого самоврядування на базі відокремленої частини майна територіальної громади. Слово «комунальне» не означає, що ці підприємства надають лише комунальні послуги (тепло, вода, вивезення сміття, громадський транспорт). Це можуть бути і комерційні установи, наприклад, аптеки та магазини.

  З переліком КП міста можна ознайомитися на сайті міської ради за посиланням.

  Власником комунальних підприємств та їхнього майна є територіальна громада. Але більшість мешканців, на превеликий жаль, навіть не задумується над тип, що КП міста належать кожному члену громади і мають бути підзвітними їй.

  Керівників КП призначає особисто міський голова, і ці кандидатури не погоджуються з громадою. Пересічні люди навіть не знають, що відбувається в цих підприємствах. Так само міський голова та депутатський корпус не володіють усією інформацією, що відбувається в КП. Міський голова отримує інформацію про діяльність та стан справ у КП від керівників цих підприємств та зі звітів, які знову ж таки пишуть працівники цих підприємств. Наразі відсутній незалежний орган, який міг би давати реальну оцінку та стан справ у КП міста.

  Навіть коли журналісти намагаються з’ясувати певну інформацію, таку як розмір заробітної плати директора КП «Житомирводоканал», він не надав її, вважаючи, що це комерційна інформація. Подібний випадок непоодинокий.

  Не заглиблюючись у ефективність роботи КП, очевидно, що відсутність громадського контролю та підзвітності громаді, призводить до неефективного витрачання ресурсів та розкрадання.

  У 2016 році було проведено перевірку КП «Зеленбуд», де було встановлено, що кошти, які перераховували для відряджень, насправді знімалися в банкоматі торговельного центру, так було «перекинуто» близько 100 000 грн. Встановили факти перевищення списання пального більше ніж на 300 000 грн. З’ясували, що по документам висаджені дерева, за які сплачувалися бюджетні кошти, реально ніде не висаджувалися, а акти виконаних робіт підроблені.

  Це лише приклад до чого призводить відсутність контролю та участі громади в діяльності міста та КП, адже усі ці вкрадені кошти – це кошти містян.

  Подібна ситуація відбувається в більшості КП міста. І це потрібно виправляти, якомога швидше створивши наглядові ради.

  Є чотири моделі поведінки при витрачанні коштів:

  1. За свої кошти купуєш собі – обирається оптимальний варіант ціна/якість;
  2. За свої кошти купуєш комусь – обирається найдешевший варіант;
  3. За чужі кошти купуєш собі – обирається найдорожчий варіант;
  4. За чужі кошти купуєш комусь – обирається найгірший варіант ціна/якість (зазвичай це призводить до того, що купується найдорожче й одночасно найменш якісне).

  Звісно, ці моделі є умовними, але ситуація № 4 є типовою як для КП, так і до усієї бюджетної сфери.

  Ситуацію № 4, яка притаманна КП, можливо змінити, якщо громадськість буде контролювати діяльність КП, витрачання коштів та розпоряджання майном.

  У 2016 році було прийнято зміни до ст. 78 Господарського кодексу України. Ці зміни визначають, що органами управління КП, крім керівника, є наглядова рада підприємства, яка в межах компетенції, визначеної статутом підприємства та законом, контролює та спрямовує керівника підприємства.

  Наглядові ради КП є органами управління, а не якимось дорадчим або консультативним органом.

  Житомирська міська рада у 2016 році створила наглядові ради, які складаються виключно з депутатів міської ради та є нічим іншим як громадськими або консультативними радами. Вони не є органами управління КП. Крім того, ситуація, коли членами наглядових рад є виключно депутати міської ради, є також спірною, адже депутати і так мають повноваження контролювати діяльність КП. Звісно, якщо депутати є фахівцями, вони мають входити до наглядових рад, але основна кількість членів наглядових рад має складатися з незалежних експертів у сфері діяльності КП.

  Якщо наглядові ради будуть утворені згідно Господарського кодексу України, вони обиратимуть керівника КП, контролюватимуть та спрямовуватимуть його діяльність у межах, визначених статутом.

  Наглядова рада не буде керувати підприємством, але вона буде затверджувати основні документи КП та контролювати діяльність підприємства. Цей орган буде незалежний та матиме достовірну інформацію про стан справ на підприємстві.

  Подібна практика давно діє в бізнесі, де є рада директорів з виконавчим директором, які здійснюють управління компаніями, та наглядові ради, які контролюють їхню діяльність.

  Такий орган як наглядова рада є обов’язковим лише для державних підприємств. Для міських рад створення наглядових рад в утворених ними КП носить рекомендаційний характер.

  Чи будуть у Житомирі створені наглядові ради КП залежить безпосередньо від керівництва міста в особі міського голови та депутатського корпусу.

  Експертами вже було розроблено усі типові документи для створення наглядових рад, де прописано положення та процедури їхнього створення та функціонування. Залишилося адаптувати ці документи під місцеві умови, визначити перелік КП, в яких необхідно створити наглядові ради, та прийняти ці документи на сесії.

  У 2017 році міський голова казав про свою готовність створення наглядових рад. Восени для зустрічі з міським головою та депутатами міської ради приїздив один з авторів документів для створення наглядових рад Тарас Случик. Він детально пояснив особливості створення та функціонування наглядових рад КП і надав поради як краще розпочати цей процес у Житомирі.

  КП міста та їхня робота мають бути підзвітними, в першу чергу, громаді міста. Механізм цієї підзвітності можливо реалізувати, запровадивши дієві наглядові ради КП, і робити це потрібно якомога швидше. Переконаний, що у місті знайдуться незалежні фахівці з незаплямованою репутацією, які увійдуть до складу наглядових рад. Міська влада не має боятися цього процесу. Якщо міський голова дійсно зацікавлений, щоб КП міста працювали ефективно та прозоро, він має бути головним лобістом цього питання у міській раді.

  Якщо є бажання долучитися до процесу створення наглядових рад, пишіть мені Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в вашем браузере должен быть включен Javascript. та долучайтеся. Будемо разом робити владу підзвітну громаді!

Микола Череднік

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework