На Житомирщині голова районної виборчої комісії самоусунувся від проведення виборів

  У Житомирській області голова Овруцької районної виборчої комісії Богдан Головач повідомив, що з 14 жовтня не працює в ТВК. Інформацію підтвердили в Овруцькій міській виборчій комісії.

 

  19 жовтня спостерігачі ОПОРИ звернулися до голови Овруцької районної виборчої комісії Богдана Головача, представника «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», з проханням надати відомості щодо проведених замін у складі дільничних виборчих комісій. Однак пан Богдан повідомив, що з суботи, 14 жовтня, не працює на виборах, а перебуває за своїм основним місцем роботи, тож не володіє жодною інформацією про перебіг виборчої кампанії та не знає, хто зараз виконує функції голови районної виборчої комісії.

  В  Овруцькій міській виборчій комісії підтвердили цю інформацію і розповіли, що Овруцька районна виборча комісія фактично самоусунулася від виконання своїх обов’язків, а її функції перейняла міська виборча комісія, у тому числі й щодо замін членів ДВК.

  Представники обох комісій пояснюють цю ситуацію тим, що члени районної комісії не отримують заробітної плати, а тому не мають бажання працювати.

  Зазначимо, що Овруцька районна виборча комісія відповідає за проведення перших місцевих виборів у Овруцькій міській об’єднаній громаді, де утворено 55 ДВК, та Словечанській сільській об’єднаній громаді, де утворено 17 ДВК.

  Координатор громадського спостереження ОПОРИ Тарас Чмут зауважує: “Міська виборча комісія не має повноважень для таких дій. Рішення, що приймала міська виборча комісія замість районної прийнятті не повноваженим суб’єктом тому є не законними і повинні бути скасовні”.

  Такі дії Овруцької районної виборчої комісії можуть призвести до зриву виборчого процесу в зв’язку з неповноважністю деяких членів ДВК.

  Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі “ОПОРА” Ольга Коцюруба: “Члени комісії яких замінено міською територіальною виборчою комісією призначені повноважними суб’єктом тому взагалі не можуть вважатися членами ДВК. У випадках якщо в комісії таких членів утвориться більшість, їх участь буде вирішальною для кворуму чи голос буде вирішальним для прийняття рішення, такі засідання та рішення фактично опиняються поза правовим полем. Підрахунок голосів здійснений неповноважним складом комісії може потягнути визнання в судовому порядку результатів цього підрахунку незаконним. Таким чином ухилення районної виборчої комісії від роботи та протиправне перейняття цих повноважень Овруцькою міською виборчою комісією може потягнути непередбачувані юридичні наслідки”.

  Дії членів районної виборчої комісії містять ознаки злочину передбаченого ч. 1 статті 157 КК України, а саме ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних, та можуть тягнути за собою санкції у виді обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк відповідно до частини 1 статті 157 Кримінального кодексу України.

  Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що згідно із пунктом 7 частини 4 статті 29 Закону України «Про місцеві вибори» повноваження складу виборчої комісії та члена виборчої комісії припиняються за умови систематичного невиконання покладених на нього обов’язків або одноразовим грубим порушенням ним законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду або рішеннями виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад). А відповідно до частини 8 статті 29 цього Закону в разі систематичного невиконання головою або заступником голови чи секретарем покладених на нього обов’язків територіальна або дільнична виборча комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її утворила, з мотивованим рішенням про його (їх) заміну, якщо за це проголосувало не менше двох третин від складу комісії. Голова, заступник голови або секретар виборчої комісії можуть особисто подати власноручно написану заяву про складення своїх повноважень до виборчої комісії, що утворила відповідну виборчу комісію. Зазначене рішення чи заява підлягають обов’язковому розгляду у порядку, передбаченому частиною дев’ятою цієї статті. Рішення про припинення повноважень голови, заступника голови або секретаря виборчої комісії не є підставою для припинення повноважень зазначених осіб як членів відповідної виборчої комісії.

  Ольга Коцюруба зауважує: “Для територіальної виборчої комісії проведення виборів в об’єднаних територіальних громадах не стало несподіванкою, в частині районів, в яких проводилися вибори за зверненням районних ДВК були внесені зміни до рішень про місцеві бюджети та перeдбачено відповідне фінансування. Про відсутність фінансування члени комісії знали і могли відповідно до передбаченої законом процедури написати заяву про відмову (в такому випадку партія, суб’єкт подання готує подання на заміну, або при відсутності кандидата на заміну комісія доокомплектовується до мінімального складу за поданням голови ЦВК). Проте голова та члени комісії взяли участь у формування дільничних комісій, а потім усунулися від роботи, що може кваліфікуватися як ухилення від члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин”.

 

Новини Житомира


 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework