Депутат Житомирської міськради: Давайте забудемо це слово „вибивати“ гроші, а натомість будемо всі разом працювати!

  Ситуація з виплатою заробітних плат житомирським медикам дійсно вкрай складна. Вже на початку року стало відомо, що на увесь 2017-ий коштів не вистачить, аби виплатити заробітну плату працівникам охорони здоров'я: Кабмін виділив на це всього 183 мільйони гривень, при потребі 250 мільйонів гривень.

  Отож, сьогодні маємо сумну статистику: до кінця поточного року дефіцит по заробітній платі працівникам охорони здоров’я у Житомирі складає 63,7 мільйони гривень. А перспектива на наступний рік також невтішна: дефіцит взагалі може скласти 80 мільйонів гривень, і це тільки по заробітній платні. Це констатував заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов, доповідаючи про ситуацію із зарплатами для житомирських медиків на двадцять шостій (позачерговій) сесії Житомирської міської ради сьомого скликання, котра відбулася 26 вересня.

  Виступ заступника міського голови був як ніколи актуальним, адже події останніх декількох днів, коли працівники охорони здоров'я почали бити на сполох і вимагати заробітну плату, яку їм затримують, змусив депутатів піти на вкрай важливе і серйозне рішення: скликати 26 вересня позачергову сесію, аби все ж проголосувати за те, щоб виділити кошти на зарплати із місцевого бюджету, які медикам заборгувала держава. І це все ж таки сталося: у день пленарного засідання депутати проголосували за те, щоб виділити 13,87 мільйони гривень на аванс та зарплату медикам за вересень місяць.

  Але перш ніж проголосувати, народні обранці майже годину бурхливо та, як це частенько буває на сесіях, емоційно обговорювали питання виділення коштів місцевим працівникам охорони здоров'я.

  Після доповіді Матвія Хренова, який виступив першим на початку розгляду питання порядку денного, слово взяв депутат Житомирської міської ради Юрій Мойсеєв «Ми вчора це обговорювали на бюджетній комісії, тому не почули нічого такого, що могло б нас заспокоїти, вже не кажучи про 2018 рік. Немає нічого ганебного, якщо ми будемо разом збиратися та більш гучно, потужно, так скажімо, їхати до Верховної Ради та вимагати, "вибивати" ці кошти. Як не дивно це звучить, але болить це питання всім: і вам, і мені, і лікарям. Нині ми говоримо про зарплату за вересень, але сьогодні вже 26 число, скоро жовтень. Незабаром може постати нове питання про виділення з міського бюджету ще якоїсь суми. Я навіть боюсь уявити, що це буде за сума, де її брати та звідки виділяти. Тому нічого поганого в цьому немає, якщо ми сьогодні будемо говорити про спільні поїздки до Верховної Ради задля отримання коштів на зарплати медикам. Усіх запрошую. У нас 42 депутати, сядемо в автобус та поїдемо», — закликав Юрій Мойсеєв.

  «Насамперед скажу: давайте забудемо це слово „вибивати“, а натомість будемо всі разом працювати. А то це слово „вибивати“ нагадує 90-ті роки. Я хочу нагадати минулу сесію, Сергіє Івановичу, щоб хтось все ж таки нам відповів, хто з вас увів депутатів і всю громадськість міста в оману. Ось у мене стенограма: позавчора та вчора Кабінет Міністрів виділив 500 млн грн на виплату заробітної плати. Це ваші слова, Сергіє Івановичу. Далі слова пана Хренова: 500 млн грн було виділено позавчора. Шановні колеги, депутати, якщо ви говорите, що кошти були виділені, то ви повинні бути в цьому впевнені. Тож хотілося б зрозуміти, хто ж увів вас в оману, Сергіє Івановичу, і знайти цю людину, адже ми повинні зрозуміти, що такого надалі відбуватися не повинно. Звідки у вас була інформація про виділення коштів у Кабміні, коли ніякого виділення коштів не було? У мене є пропозиція: не їхати усім депутатським корпусом, тому що ми просто даремно простоїмо на сходах якоїсь із адмінбудівель. Натомість я пропоную створити робочу групу з голів фракцій та на чолі з вами, Сергіє Івановичу, та вами, Матвіє Володимировичу, поїхати до Кабінету Міністрів. Насправді почути ту проблему, яка існує в Житомирі, розібратися в тому, чому ж нам не вистачає коштів на зарплати медикам. І тоді кожен з голів фракцій доведе це в своїй фракції, Лише тоді ми не будемо введені в оману частково, а будемо розуміти ситуацію і побачимо, що ми робимо не так і що потрібно виправити. Не може ж просто так, без причини, не бути коштів!», — переконана депутат Житомирської міськради Любов Цимбалюк.

om 27091703 2

  «Я відповім. Про те, що 500 мільйонів виділено, стало відомо із розпорядження прем’єр-міністра про виділення коштів. Коли ми в черговий раз були у заступника міністра фінансів Марченка, то він нам показував це розпорядження і говорив, що кошти вже виділені», — коментує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

  Проте ця відповідь не переконала Любов Цимбалюк і вона заявила Сергію Сухомлину, що він «недопрацьовує» питання щодо зарплати медикам. А інший депутат Житомирської міськради Наталія Леонченко висловила свою думку: «Виплата зарплати — це повноваження держави, а не міста. І проблема лежить виключно в площині того, що, як зауважив Матвій Володимирович у своїй доповіді, державна субвенція на зарплати працівників охорони здоров'я з самого початку була недостатньою. Ми ж робимо все від нас залежне і сьогодні є учасниками активного процесу: розбудовуємо мережу охорони здоров’я у Житомирі, створюємо комфортні умови перебування пацієнта на лікарняному ліжку в амбулаторіях, поліклініках, вкладаємо шалені кошти у матеріально-технічну базу. Це входить у наші повноваження за законом. А от виплата заробітної плати — не наші повноваження. Але виникла така ситуація, що ми просто змушені платити заробітну платню медикам з міського бюджету за рахунок інших видатків. Я противник цього, але іншого шляху, на жаль, немає. Депутати не мають права залишити наших місцевих медиків без заробітної плати. Просто людей шкода. Вони повинні отримати заробітну плату, яку заслуговують і яку держава їм заборгувала!».

  Після обговорень та суперечок депутати все ж проголосували за виділення із міського бюджету 13,8 млн грн на погашення заборгованості з виплати зарплатні медикам. «За» проголосували 34 депутати (із 35 присутніх у залі засідань). Як пояснив Сергій Сухомлин: «Частину коштів ми зняли з ремонту тротуарів — 3 млн грн, з капітального ремонту доріг і 2,7 млн грн у нас було закладено в проекті на проведення комунікацій по індустріальному парку. Зазначу, що знімалися кошти лише по тим об'єктам, де ще не відбулися тендери і де ще не розпочато ремонт доріг. А інвестор, який зайшов в індустріальний парк, готовий взяти на себе усі затрати по підведенню комунікацій. Тому ми зняли ці кошти на допомогу по виплаті заробітної плати медичним працівникам. І вже наступного дня після позачергової сесії, 27 вересня, працівники охорони здоров'я мають отримати зарплатню».

om 27091703 2

  Зауважимо, що під час обговорень депутати вирішили діяти рішуче і не обмежилися лише виділенням коштів. Найближчим часом вони планують їхати в Київ до Верховної Ради та звертатимуться в усі потрібні інстанції, аби вирішити проблему із зарплатнею для працівників охорони здоров'я. Також буде підготовлено звернення, яке надішлють кожному депутату в Києві, аби вони теж ознайомилися з проблемою і сприяли в її вирішенні. Наші місцеві народні обранці вже у день засідань мали подати до суду на Міністерство охорони здоров'я, аби довести його бездіяльність у цьому питанні (зарплатня медикам) вже у суді. Швидше за все, вони таки це зробили. Зазначимо, що нині заробітної платні очікують понад 4 тисячі житомирських працівників охорони здоров'я.

Катерина Дейнека

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework