×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Вибори на Житомирщині: Нинішня виборча кампанія є набагато бруднішою ніж попередня, проведена ще за часів Віктора Януковича

На мапі найбільш проблемних мажоритарних округів України, що її оприлюднив Комітет виборців України, територія Житомирської області зафарбована різними відтінками червоного.

Спостерігачі організації зафіксували виборчі порушення у всіх шести округах регіону.

А координатор виборчих програм громадянської мережі ОПОРА на Житомирщині Жанна Чмут у розмові з ВВС Україна прямо визнає: нинішня виборча кампанія є набагато бруднішою ніж попередня, проведена ще за часів Віктора Януковича.

При цьому заборонені методи боротьби використовують в основному мажоритарні кандидати, партійна частина виборів практично не викликає зауважень.

Разом з тим спостерігачі кажуть, що вибори на Житомирщині навряд чи призведуть до оновлення представництва області у парламенті: у більшості округів саме чинні депутати є фаворитами перегонів.

"Чорна" агітація

Співрозмовники ВВС Україна одноголосно відзначають: чорний піар, котрий два роки тому застосовували на виборах епізодично і обережно, сьогодні став невід’ємною частиною кампаній одразу у кількох округах області.

Листівки, буклети та газети, часто без будь-яких вихідних даних, масово розповсюджують як у обласному центрі, так і на периферії цього регіону.

Білборди та сітілайти окремих кандидатів цілеспрямовано псуються – за це теж не бере відповідальності ніхто з учасників виборів.

Що характерно, набір основних гріхів, котрі приписуються кандидатам у "чорній" агітації, є в цілому типовим для усіх округів області.

Насамперед, учасники виборів активно звинувачують один одного у співпраці з колишньою владою. Тим більше, що для цього є підстави: троє з шести переможців виборів у мажоритарних округах області після минулих виборів увійшли до парламентської фракції Партії регіонів. Зараз усі вони беруть участь у виборах в якості самовисуванців.

Один із цих депутатів – Віталій Журавський – навіть пройшов через "горнило" "народної люстрації": минулого місяця поблизу парламенту активісти кинули його до сміттєвого баку.

Щоправда сам постраждалий каже, що "народності" в цьому інциденті мало.

"Кандидат, який явно в мене програє, замовив моє побиття біля Верховної Ради... Виконавця буде покарано 26 жовтня, коли він ганебно програє вибори", - заявив він.

Крім того, кандидати звинувачують один одного у отриманні "нетрудових доходів" та веденні нескромного способу життя.

Днями, каже пані Чмут, у Коростенському виборчому окрузі розповсюдили газету, надруковану на якісному папері з хорошою поліграфією, - кілька її шпальт були присвячені аналізу місць, де відпочиває один з кандидатів у цьому окрузі, чи вартості персня на пальці його дружини.

Всі говорять про АТО

Нарешті однією з головних тем кампанії у області стала антитерористична операція: серед іншого ще й тому, що в Житомирі базується 95-та аеромобільна бригада, а в Новоград-Волинському – 30-та механізована бригада, які беруть активну участь у бойових діях на сході країни.

"Тему АТО використовують дуже багато. Кандидати використовують у агітації знімки з зони бойових дій або світлини того, як вони особисто передають допомогу воякам", - каже голова ради правління житомирського осередку КВУ Олена Степерова.

Чи можна використати тему АТО у "чорному піарі"? Житомирщина доводить, що запросто.

Пані Степерова розповідає, що кілька разів на штаби кандидатів у депутати (або й на самих кандидатів) нападали люди у камуфляжі, які представлялися то бійцями батальйону "Айдар", то "Правим сектором". Згодом виявлялося, що нападники не мають ніякого стосунку до учасників АТО.

А у Малинському виборчому окрузі виборці отримують матеріали про те, що син колишнього спікера Володимира Литвина Іван, котрий заявляє, що служба в зоні АТО змінила його світогляд, насправді жодного дня не перебував на передовій.

Підкуп виборців

У кожному окрузі області спостерігачі фіксують випадки непрямого підкупу виборців.

Подекуди це робиться через благодійні фонди цих політиків, часто роздача продуктових набори, побудова дитячих майданчиків, допомога школам, лікарням та сільрадам регіону виглядає як особиста ініціатива учасників виборів.

"До нас доходить інформація і про прямий підкуп виборців регіону. Однак люди категорично відмовляються підтверджувати її на камеру. Тому ми відображаємо це у наших звітах, але не можемо написати з цього приводу скаргу до міліції", – бідкається Жанна Чмут з мережі ОПОРА.

За її словами, зафіксувати прямий підкуп виборців стало ще важче після того, як парламент ухвалив закон про те, що кримінальним злочином є не лише роздавання "виборчих хабарів", але і їхнє отримання.

П’ять з шести

Разом з тим спостерігачі відзначають: нинішні вибори навряд чи стануть шансом на оновлення місцевого політикуму. Несподівана і коротка виборча кампанія автоматично перетворила на фаворитів перегонів чинних депутатів з такою-сякою мережею штабів, приймалень та агітаторів.

Отож, кажуть співрозмовники ВВС Україна, у п’ятьох з шести округах області мають всі шанси перемогти чинні депутати, обрані там два роки тому.

У найбільшій мірі це стосується Новоград-Волинського виборчого округу, у котрому надзвичайно високі шанси перемогти має Володимир Литвин. Прикметно, що два роки тому він мав досить сильного конкурента від "Об’єднаної опозиції": екс-голову обласної ради Анатолія Француза. Цьогоріч "Батьківщина" висунула тут керівника гуртку таеквон-до місцевого будинку офіцерів.

Ще у двох округах області спостерігачі очікують запеклої боротьби, яка триватиме до останнього дня кампанії і спрогнозувати результат котрої наразі надзвичайно важко.

Саме таким, припускають спостерігачі, буде змагання за мандат у Коростені, де чинний депутат, колишній член Партії регіонів Володимир Пехов конкурує з висуванцем Блоку Петра Порошенка, першим заступником голови облради Володимиром Арешонковим.

Натомість у Малинському окрузі, де зареєструвалася найбільша кількість кандидатів у області – 30, до кінця визначатимуть сильнішого нинішній парламентар Віталій Журавський та 25-річний син колишнього спікера Іван Литвин. Можливо, відкликання свого кандидата Блоком Петра Порошенка додасть шансів втрутитися до цього двобою висуванцеві "Народного фронту", голові однієї з місцевих райдержадміністрацій Павлові Дзюблику.

У обласному центрі, каже Олена Степерова з Комітету виборців України, чітко вираженого фаворита виборів наразі назвати важко. Підприємець Борислав Розенблат, котрого висунув Блок Петра Порошенка, проводить найактивнішу виборчу кампанію, однак його самого назвати публічною особою досить важко. Отож, каже пані Степерова, "вистрілити", вигравши з мінімальним відривом, цілком може котрийсь з інших 23 кандидатів, котрі фігуруватимуть у бюлетені.

n2010141112

Последнее изменение Вторник, 21/10/2014

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework