Заховано від стороннього ока: Підземелля під костелом в центрі Житомира. ФОТО

Заховано від стороннього ока: Підземелля під костелом в центрі Житомира. ФОТО

  Семінарський костел Святого Іоанна з Дуклі в Житомирі — пам'ятка архітектури національного значення.

   Розташований впритул до центральної площі міста на вулиці Київський, 4. Будівля в стилі неокласицизму побудована в 1838—1842 рр. як костел Луцько-Житомирської духовної семінарії замість згорілого храму монастиря францисканців, заснованого в 1763 р. До 1917 р в монастирському корпусі розміщувалася духовна семінарія, а за радянської влади — військкомат. У 1992 р костел Св. Іоанна було повернуто францисканцям, освячений у 1997 р. Одна з головних архітектурних пам'яток Житомира.

  "Ні, це не Італія. І навіть не Львів. Ми часто захоплюємося чужим, не бачачи власної краси. Я думала, що уже знаю кожнісінький куточок Житомира, - розповідає на своїй сторінці у Фейсбук Людмила Зубко.

  Але днями заново відкрила для себе храм Святого Йоана з Дуклі на Київській, 4. Нам усім звично бачити його фасад і дзвіницю. Але від стороннього ока захована інша краса храмового комплексу. Чесно кажучи, коли настоятель храму отець Петро Новосельський показав мені внутрішнє подвір'я, то я аж ахнула. Ну чим не шматок Італії у Житомирі? А далі після внутрішнього дворика – нове відкриття. Це підземелля під храмовим комплексом. Після того, як тут "погосподарювала" радянська влада, отцям францисканцям довелось розчищати підземелля. На жаль, багато цінних реліквій храмового комплексу 18-го століття було знищено "совєтами". Але в наших руках – зберегти і, можливо, навіть дати нове життя цій пам'ятці архітектури. І хтозна, можливо, незабаром просторі підземні лабіринти зможуть стати місцем, наприклад, для виставок. А прекрасний внутрішній дворик – локацією для культурних заходів і єднання громади.

  Минулого місяця настоятель храму О. Петро Новосельський звернувся до нашої команди з тим, щоб провести аудит з інфекційної безпеки у школі Ордену братів менших францисканців на території храму і посилити тут заходи інфекційної безпеки. Якраз завдяки цьому проєкту і відкрила для себе цей куточок Житомира. Наше красиве – ось тут поряд. Такі місця треба знати і шанувати. Адже місто – це не лише одна центральна вулиця".

підземелля

підземелля

підземелля

підземелля

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework