В житомирському музеї презентують колекційну порцеляну, з якої можна буде випити чаю

  У вересні в житомирському музеї "Ремісничий двір" в рамках історико-мистецького проєкту "Трави Полісся" презентують колекційну порцеляну, з якої можна буде випити чаю. Всі експонати виготовлені на колишніх п'яти порцелянових заводах Житомирщини.

   Це заводи у Коростені, Баранівці, Кам'яному броді, Городниці та у Довбиші, - розповідає suspilne.media.

  Колекцію порцелянового посуду розмістять у чайній кімнаті "Ремісничого двору", яка буде водночас і кімнатою-музеєм, розповів Суспільному керівник "Ремісничого двору" Федір Євтушенко. За його словами, з цієї порцеляни відвідувачі зможуть випити чаю:

  "Це посуд, якому вже більше 50 років. Ми також будемо розповідати, коли виникли ці заводи і ким вони були засновані. Будуть клейма кожного з заводів, за часовими періодами. І якщо у когось вдома є такий посуд, але ви не знаєте, на якому саме з наших заводів він був зроблений, то можна сфотографувати клеймо і дізнатися".

  З цими світлинами також можна буде визначити, на якому саме заводі і у який період випускалася порцеляна, каже Федір Євтушенко.

  Саму виставкову залу оформили старовинною цеглою:

  "Використали цеглу з трьох історичних об'єктів Житомирщини – цукрового заводу Терещенка з Великих Коровинців, другого пивоварного заводу Альбрехта, який знаходиться у нас на Чеській Крошні, а також цеглу з третьої гімназії, яка була побудована у 1859 році", – каже Федір Євтушенко.

  До оформлення музею-чайної долучилася житомирська художниця Олена Славова. На місці, де планують зробити скляну поличку, вона намалювала рожеві мальви:

  "За символікою мальва несе добробут та благополуччя оселі, в якій вона перебуває. Взагалі, щоб будь-який предмет ожив, потрібно використовувати дуже багато відтінків одного кольору. Я просто отримувала насолоду, коли змішувала всі ці відтінки, і мальви, ніби як дійсно розквітали на стелі, залишивши білий фон для більшої нарядності чайної. Цей арт-об'єкт ми створили практично за один день".

  Олена Славова каже, що працювала на чотирьох з п'яти порцелянових заводів області. Дизайн цукорниці-зайчика – це її ідея. Тоді виріб пішов у серійний випуск, тепер один із них є експонатом музею. Серед порцелянових робіт художниці є й авторські – в її колекції залишилося 10 статуеток:

  "Ця робота – це "Маргарита та Бегемот", який виліплений у польоті. Таким чином я зобразила прагнення жінки злетіти над побутовими буденними турботами. А ось це "Дон Кіхот". Вірніше, моє модернове бачення цього персонажу. "Пані з трояндою" – дуже тонка. Товщина порцеляни має бути не більше 2-3 міліметрів".

  Зі слів організаторів музею, історико-мистецький проєкт "Трави Полісся" планують представити у "Ремісничому дворі" на початку вересня.

 

  Авторка: Ольга Груп-Сікора

  Камера: Ігор Грач, Олександр Данилюк

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальний музей Ремісничий двір у Житомирі. ФОТО

 Новини Житомира

 

Последнее изменение Пятница, 28/08/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework