Місце, яке могло б стати візитівкою Корнина, нині занедбане та покрите густим чагарником

  У південно-східній частині Житомирської області, на берегах р. Ірпінь розташоване селище міського типу Корнин. Населений пункт досить давній. В актових документах згадується у 1550 р. Але археологічні дослідження засвідчують, що територія приваблювала людей ще у давні часи.

   Тут збереглося чимало цікавих пам’яток. На західній околиці збереглося трипільське поселення, а також городище, а обабіч дороги на с. Сущанку великий курган, появу яких відносять до скіфського часу ранньозалізного віку. На теренах селища знаходили римські монети ІІ ст. н.е. Поблизу школи розташовувалося пізньосередньовічне замчище. На схилах високих пагорбів та кладовищах ще можна побачити низку різноманітних за формою кам’яних хрестів тощо.

  На території Корнина відомі й доволі рідкісні пам’ятники, про які широкому загалу нічого невідомо. Зокрема, у південно-східній частині селища розташована місцевість Личі (Рис. 1). Говорять, що дуже живописна, але коли я одного разу там побував то побачив зовсім протилежне. Територія яка могла б стати зоною відпочинку та цікавим туристичним об’єктом, на жаль, занедбана, покрита густим чагарником – хащами, в яких ховаються пам’ятники минулого.

  Один з них, досить масивний і високий чотиригранний обеліск з пірамідальною вершиною, виготовлений із граніту темно-сірого кольору. На лицевій поверхні, з північної сторони, напис у три рядки“ “Лычи” / плодъ моихъ трудовъ / 1837 – 1887 ”. Хто і коли його встановив, з чим власне пов’язаний пам’ятник поки що невідомо. Це може стати предметом окремого, думаю цікавого дослідження (Рис. 2). Вдалося лише з’ясувати, що згадану місцевість пов’язують з селом Личе-Раківкою Корнинської волості Сквирського повіту Київської губернії, яке було включено в смугу селища у березні 1968 р. Село зникло, а місцевість багатьом мешканцям Корнина відома під назвою Личі.

  Було б добре а би місцевість та згаданий пам’ятник, які можуть стати родзинками Корнина, привели до належного стану і включили до складу туристичних маршрутів краю.

корницький

корницький1

04.08.2020 р.
Старший науковий співробітник
відділу досліджень музею,
член спілки археологів України О.О. Тарабукін

Новини Житомира

  

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework