Найстаріший дуб Житомирщини «Патріарх» має «офіційне» потомство

  Має наша область і дубів-старожилів, котрі нині перебувають під охороною держави, а наш народ знає немало легенд про історичне минуле цих велетнів.

  На території Новоград-Волинського держлісгоспу, до прикладу, в ботанічній памятці «Богданів дуб» охороняється дуб черешчатий віком 400-500 років.

  Неважко здогадатися, що місцеві мешканці переповідають легенди про те, що колись під цим дубом зупинявся перепочити Богдан Хмельницький.

  Схожу історію можна почути і про і про дуби такого ж солідного віку з урочища «Криниченька», що на території Радомишльського лісгоспу.

  Чи не на всю Україну відомі тригірські дуби, які цілком заслужено вважаються родзинкою Житомирського держлісгоспу.

  - І не дивно, - підтверджує цю думку лісничий Тригірського лісництва, яке й опікується цими лісами, Валерій Іщук, - адже тут маємо унікальні природні ландшафти зі збереженими фрагментами корабельного лісу кінця 18 століття. В урочищі Тригір'я вік окремих екземплярів дуба сягає 600 років. Можна тільки уявити скільки «бачили» вони на своєму віку! Таких в Україні можна знайти небагато.

  Лісовий заказник місцевого значення «Над Тетеровом» займає вздовж річки майже 35 гектарів. - Дубів досить поважного віку тут проростає близько 60, - каже Валерій Павлович і підводить до найстаршого – Патріарха. – Діаметр стовбура цього велетня - 1,8 метра, висота – близько 28 метрів. Стоїть він на підвищенні і через це страждає – мало не щороку потрапляє під удари грому. Дошкуляють йому і відвідувачі – їх тут не бракує. Хто просто притулитися хоче, щоб сил набратися, хто обійняти, а щоб обхопити стовбур – чоловік 4-5 потрібно. А хто обов’язково хоче шматок кори відколупати на згадку, абсолютно не задумуючись, що для цієї рослини – то є важка травма. «Патріарх» має «офіційне» потомство: працівники лісництва збирали жолуді із цього велетня, висівали їх та висаджували сіянці. Однак, як виявилося згодом, вони нічим не відрізняються від своїх менш знаменитих родичів.

Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

Новини Житомира

 

Последнее изменение Среда, 03/06/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework