Два містечка, що на Житомирщині потрапили в топ-10 маленьких міст України, в яких варто побувати кожному

 Невідома Україна. Ці два слова – не просто фраза, за якою нічого не стоїть. За нею – десятки міст, сотні сіл та селищ, церков, музеїв, парків, про які мало хто чув, а ще менше бачив.

   В Україні є безліч куточків, які приховують факти, відомі тільки науковцям. Історичні, деякі навіть міфічні та вражаючі.  ua.igotoworld.com зібрав топ найцікавіших маленьких міст України. Серед них і два містечка на Житомирщині. 

 Тому, якщо плануєте після закінчення карантину подорожувати, то додайте до своєї мапи ще два місця. 

  Андрушівка, Житомирська область 

  Перша згадка: 1683 р.  Місцеві школярі навчаються у колишньому палаці. Його мури досі пам’ятають блиск 19 століття. Саме тоді брати Терещенки, відомі українські меценати і підприємці, звернули увагу на Андрушівку. Розбудували палац у стилі неоренесансу. Тут досі залишилися речі, які належали Артемію Терещенку. Також – мармурові сходи, давньогрецький орнамент на стінах одного із класів. Досі можна пройтися стежками парку, закладеного у 19 столітті. Тут ростуть дерева віком до двохсот років! Розвивалося місто завдяки цукровому заводу Терещенків, який працює і донині. 

  Ще одна родзинка міста – астрономічна обсерваторія, єдиний на теренах України приватний заклад подібного типу. Обсерваторія кілька років підряд входила до двадцятки найплідніших у світі за результатами дослідження малих планет.  

2  Коростишів, Житомирська область 

  Перша згадка: 1499 р.  Білосніжний костел – це те, що вас тут передусім вразить. Храм Різдва Пресвятої Богородиці з граніту зведений наприкінці 18 століття. Граніт – це справжнє багатство для мешканців Коростишева.

  Тут його видобувають, тому не шкодують граніту ні на храми, ні навіть на вивіски. Тож не дивно, що у міському парку найцікавіше – це не тутешні дерева, а гранітні скульптури.  Автобусна станція, з якої нині виїздять у різних напрямках автобуси, не сучасна. Зведена ще у 19 столітті. Місцевий коледж – один з найстаріших навчальних закладів України, де готують майбутніх освітян. Історія Коростишівського педагогічного коледжу імені І.Я. Франка починається з далекого 1869 року. Тоді це була вчительська семінарія Південно-Західного краю.

  Першим директором закладу був товариш Тараса Шевченка – Іван Посяда. Також поруч з містом є й природна родзинка – Коростишівський кар'єр.  

7

 

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework