600 сторінок трагедії краю: Іван Тригуб презентував нову книгу «Звягельщина у терорі 30-х років»

  Страшна правда про більшовицький режим на прикордонній території  сформована у велику книгу з архівних матеріалів, праць ентузіастів-пошуковців, свідчень і спогадів сотень людей.

  «Іван Лукич Тригуб працював над фундаментальним твором десятки років і ось нарешті 12 лютого у переповненій літературно-мистецькій вітальні музею родини Косачів презентував видання», ‒ розповідає novograd.city.

  Автор, почесний краєзнавець України, почесний громадянин Новограда-Волинського, – у минулому викладач історії місцевого промислово-економічного технікуму, а сьогодні – пенсіонер. Рукопис він довірив видавництву "НОВОград", яке, до слова, свою діяльність тісно пов'язує зі знаним  ім'ям Івана Тригуба. Однією з перших книг, яку видавництво підготувало до друку, була його історична праця "Там, де Звягель стоїть".

  "Звягельщини у терорі 30-их років" надруковано усього 100 примірників, свої 15 із загальної кількості краєзнавець уже встиг роздарувати, а решта надійде у сільські ради та районну бібліотеку. Річ у тім, що фінансували видання під координацією райдержадміністрації громади сіл, депутат райради Микола Іванюк, депутат облради Степан Нусбаум, місцевий осередок Всеукраїнського братства ОУН-УПА. Словами щирої вдячності автор завершив книгу і розпочав її презентацію.

  Він сказав: "Я вдячний за те, що прийшли, за те, що цікавитеся історією краю і бажаю, щоб ви багато читали. Всякий автор, який пише, хоче, щоб його читали".  Прагнення місцевого історика підтримали присутні у залі. "Ми зобов'язані зробити цю книгу доступною кожній школі. Дані про більше, ніж три тисячі закатованих і розстріляних  більшовиками  земляків мають бути відомі загалу, такі праці дуже важливі для формування національної свідомості", – вважає депутат райради Віктор Гончарук.

  Книга складається із шести основних і двох додаткових розділів: "Родовід більшовиків", "Як вони йшли до влади", "Більшовики при владі", "Терор 1930-х років", "Економічне підґрунтя терору", "Всі кола більшовицького пекла", "Мовою документів", "Мартиролог жертв, замучених комуністами в 30-х роках".

  Звертаючись до читача автор пише: "Перед тобою плід багаторічних шукань мученицьких доріг, якими судилося пройти  твоїм землякам, рідним, тисячам і тисячам вихідців з нашого краю.

  Те, що тут написано має донести до пам'яті і душ нащадків усе, що випало  стерпіти у катівнях сталінських душогубок. Люди, про яких написано, не чужі чи сторонні, а найрідніші нам діди і прадіди, що дали нам життя. Їх страдницький шлях і мученицька смерть сповнені болю. Він стукає у людські серця і вимагає, щоб замучених пам'ятали".

kk140220107 2

kk140220107 3

Новини Житомира

       

Последнее изменение Пятница, 14/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework