Садибний комплекс XVIII-XIX століть в селі Верхівня, де діяв один з перших професійних колективів Житомирщини

  Верхівня — садибний комплекс XVIII-XIX століть в однойменному селі Ружинського району Житомирської області.

   Був побудований шляхтичами Ганський, потім перейшов до Ржевуським. Пам'ятник архітектури України національного значення.

  У 1780-1790 роках Ян Ганський на території сучасного палацово-паркового комплексу закладає парк. Пізніше, в 1800 році, був побудований палац в стилі ампір. Будівництво закінчив вже син Яна Ганського Вацлав. У садибі Ганських діяв свій придворний оркестр концертмейстера Густава Герке - один з перших професійних колективів Житомирщини.

  Село на р. Верховенка в 65 км на схід від Бердичева. Вперше згадується в польських документах в 1600 році як володіння Любомирських, потім Скорунскіх. З 1780 року у власності графа В. Ганского. Тут в 1847-50-ті роки жив і працював над драмою "Мачуха" і "Людською комедією" великий французький письменник Оноре де Бальзак, одружившись на вдові графа — Евеліні Ганській, з якою познайомився у Швейцарії після багаторічного листування. Зберігся палац Ганських (1800 року) в стилі класицизму, два флігелі, частина підземного ходу, парк та костел, родинна усипальниця Ганських  (1810 р.).

за матеріалами Yuriy Pavlovich, Фейсбук

Новини Житомира

   

Последнее изменение Четверг, 19/09/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework