Унікальна карта «Вишивана моя Україна» перетнула Житомирщину

  В рамках всеукраїнської акції до Дня незалежності нашої держави цей оригінальний витвір народного мистецтва після 8-­місячного мандрування прибув до Житомира.

  Як відомо, акцію ініціювала Державна казначейська служба України на чолі з головою Тетяною Слюз. Її основна ідея полягає в тому, що працівники територіальних органів казначейської служби власноруч вишиють карту України з притаманними для кожного регіону орнаментами і візерунками.

  Із великим натхненням працювали над створенням макета вишивки казначеї області. У розробці його проекту і власне вишиванні взяли участь казначейські працівники управлінь у містах Новограді-­Волинському, Житомирі та деяких районах області. Безпосередню участь у реалізації проекту взяв і начальник головного управління Державної казначейської служби у Житомирській області Петро Чорний. За його підтримки карта «Вишивана моя Україна» обійшла, практично, всі райони області. А перед цим вона побувала в багатьох визначних місцях України. Починали її вишивати на території Донецької і Луганської областей, затим карта побувала на найвищій вершині України — Говерлі. Вона була освячена у багатьох соборах і храмах України, побувала з українською експедицією на південному полюсі в Антарктиді, а нещодавно повернулася з найвищої точки Європи — гори Монблан. В Україні полотно передавалося з однієї області до іншої, доповнюючи вишивку новими візерунками, відповідно до місцевих традицій і колоритів.

  Завідуюча сектором кадрів обласної казначейської служби Віра Гумінська переконує, що карта несе в собі велику об’єднуючу силу, адже вона так і рухалась: зі сходу на захід. Її вишивали казначеї всіх областей України і вона стала символом патріотизму та єдності української нації.

  Що стосується самого орнаменту цього оригінального витвору, то житомирські казначеї свою, так би мовити, територію на карті вишили гладдю, яка характерна для поліських районів і більш поширена на території області. На карті «Вишивана моя Україна» наша область позначена вишитим гербом, гілками калини та колосками жита і льону.

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Всі Новини Житомира

Последнее изменение Среда, 19/07/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework