Версия для печати

Держгеонадра продали проросійському олігарху 1845 га лісу на Житомирщині під ільменітовий карьєр

Держгеонадра продали проросійському олігарху 1845 га лісу на Житомирщині під ільменітовий карьєр

  Дергеонадра України, 14 квітня 2021 року продали спецдозвіл під георозвідку і дослідно промислову розробку ільменітовой руди на території 1845 га в Іршанської та Малинської ОТГ на Житомирщині. Покупцем є ТОВ «Межіріченській гірничо-збагачувальний комбінат» що входить до групуи компаній олігарха Дмитра Фірташа.

  Спецдозвіл продано за 50,1 мільйона гривень. Територія ділянки, це 1845 га лісу в Іршанської ОТГ та Малінської ОТГ між селами Шершні, Січівка, Забране. Рішення про продаж ділянки прийнято кулуарно, без узгодження з місцевими радами та обговорення з жителями громади, - пише olevsk.online.

  Крупними покупцями ільменітової руди з Житомирської області були і залишаються заводи з Російській Федерації та анексованого Криму.

  Представники російського заводу «ВСМПО-Авісма» найбільшого виробника титану і виробів з нього в світі, не приховують що сировину отримують з Житомирщини від державного АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», і за 7 років війни поставки не переривалися. У 2016 році «ВСМПО-Авісма» запустила в Дніпропетровській області Демурінський ГЗК на 15 тис. тон ільменіту. Демурінський ГЗК та АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» теж брали участь в торгах.

  Олігарх Дмитро Фірташ продовжує контролювати завод «Кримський титан» в анексованому Криму. через афільовану компанію ООО «Титанові інвестиції» зареєстровану в Москві, Завод отримує сировину видобуту на Житомирщині та збирається у 2021 році на 50% збільшити випуск діоксіду титану.

  Журналістами було виявлено кілька схем поставок ільменітової руди з України в Крим. Раніше її постачали з материкової України залізницею до Росії, потім морем до Криму. Зараз сировина йде морем через перевалки в Середземному або Чорному морі та складні схеми із вимкненням навігації суден. Розібратися, як ільменітова руда потрапляє на завод «Кримський Титан» допомогли матеріали розслідування від проєкту Sea Krime.

 

  ООО «Титанові інвестиції» зареєстровано в 2014 році. Влітку того ж року йому було передано в довгострокову оренду майно заводу «Кримський титан». Тепер хімпідприємство називається Армянська філія ООО «Титанові інвестиції». За даними «Інтерфаксу», «Титанові інвестиції» належать кіпрській Letan Investments Limited (інформація з ЕГРЮЛ за даними на липень 2014 року). Letan Investments відома також як засновник австрійської холдингової компанії Дмитра Фірташа — Group DF International GmbH.

Прочитано 496 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии