Житомирщина впевнено тримає лідерство із виробництва меду та бджолопродуктів

  Про це зазначив  заступник голови Житомирської ОДА під час нагородження пасічників Житомирщини з нагоди професійного свята.

   Віктор Градівський разом із першим заступником голови обласної ради Сергієм Крамаренком привітали пасічників області та вручили їм почесні грамоти та подяки Житомирської ОДА та обласної ради.

  «Житомирщина впевнено тримає лідерство із виробництва меду та бджолопродуктів. Облдержадміністрація й надалі сприятиме популяризації традицій бджільництва та відродженню бортництва на території області», – зазначив Віктор Градівський.

  У 2019 році в господарствах усіх категорій на Житомирщині було вироблено 7432 тонн меду (45 тонн у сільськогосподарських підприємствах 7387 тонну господарствах населення), що відповідає І-му місцю серед регіонів держави. Загальне виробництво меду по Україні у 2019 році склало 69937 тонн (10,6 % область).

  За інформацією Головного управління статистики у Житомирській області, станом на 01 січня 2020 року у господарствах усіх категорій області налічувалося 194,3 тис. бджолосімей.

  Середня продуктивність пасік становить 41 кг меду з бджолородини. Натомість по Україні цей показник не вищий за 24 кг.

  У розрахунку на одного жителя Житомирщини вироблено 6,4 кг меду, тоді як на середньостатистичного жителя України припадає 1,7 кг і науково-обґрунтована норма споживання меду однією людиною 1,1 кг/рік.

  А такі бджолопродукти, як прополіс, пилок, перга або «бджолиний хліб», маточне молоко, забрус були і є традиційними в народному лікуванні, зокрема, в оздоровленні дітей.

  Утримання бджолосімей у домогосподарствах області є сферою працевлаштування для десяти тисяч працюючих на селі.

  Кращі показники продуктивності пасік у фермерському господарстві Олександра Загороднюка з Ружинського району. На пасіці, яка має статус племінної, утримується 450 бджолородин, середня продуктивність бджолосім’ї  50 кг меду.

  Агрофірма «Бджоловод ЛТД» здійснює виробництво пасічного інвентаря, вощини, спорядження пасічника, проводить підготовку пасічників аматорів та має спеціалізовані магазини. Зокрема керівник агрофірми Юрій Кулаков запатентував воскопрес «ВК-1» відомий пасічникам нашої держави.

  В області зареєстрована та діє ГО «Бджологради Житомирщини», метою роботи якої є обмін практичним досвідом в оздоровленні бджіл, популяризація вживання меду, проведення виставково-ярмаркових заходів та благодійних заходів по продукції бджільництва.

 Новини Житомира

 

Прочитано 663 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework