×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Андрій Близнюк: Інформаційна війна між Україною та Росією почалась, тоді коли на політичній карті світу з’явилися дві суверенні держави

Для того, щоб зрозуміти явище інформаційної війни, наша редакція вирішила поспілкуватися з фахівцем з питань інформаційної безпеки та інформаційної війни Андрієм Близнюком, кандидатом філологічних наук, доцентом кафедри видавничої справи, редагування, основ журналістики та філології.

l 30031599

  • Що собою представляє явище «інформаційної війни»?

Інформаційна війна як явище виникла в середині ХХ століття під час протидії Німеччині та Австрії, а теоретичне обґрунтування з’явилось  наприкінці ХХ століття. Інформаційна війна передбачає об’єднання громадян своєї країни навколо однієї ідеї. Ми це бачимо зараз в Росії, коли нація об’єднується навколо свого лідера – Володимира Путіна. За офіційними даними 80 % відсотків населення Російської Федерації підтримують політику президента.

Інформаційна війна має на меті об’єднати власне населення, знайти для нього ворога і таким чином пояснити, чому громадянам своєї країни погано живеться. Паралельно проводиться робота проти ворожої сторони, щоб роз’єднати населення держави-супротивника.  В наших умовах нам намагаються нав’язати фейкові новини, фейкові події, фейкові обставини, зокрема сприяти провалу мобілізації. Треба бути надзвичайно обережним, адже за можливо «правильними» словами приховується не українські інтереси, а інтереси третьої сторони.  Роль провокатора в інформаційній війні виконує фейкова інформація у соціальних мережах, засобах масової інформації тощо.

Інформаційна війна – це надзвичайно складна структура, яка охоплює всі сторони життя і ставить багато завдань: роз’єднати суспільство, закинути чужу ідею, заморозити виробництво, відвернути від держави союзників тощо.

l 30031599

  • Коли саме на території України розпочалась інформаційна війна? Навесні 2014 року?

Інформаційна війна між державами відбувається завжди. Між Україною та Росією почалась, тоді коли на політичній карті світу з’явилися дві суверенні держави. В межах Радянського Союзу між союзними республіками постійно відбувалося інформаційне протистояння.

l 30031599

  • Чи можна говорити, що Україна програла інформаційну війну?

Так, ми програли інформаційну війну проти Російської Федерації. Найприкріше в цій ситуації те, що ми опинилися в ситуації того, хто доганяє, хто виправдовується. Снігурі, розіп’ятий хлопчик, двійко рабів, бойові негри – це вже було. Ми навіть не можемо уявити собі те, що про нас завтра скажуть засоби масової пропаганди РФ. Нажаль, в інформаційній війні завжди програє той, хто говорить правду. Він обмежений правдою, а брехун може нести все, що йому заманеться.

l 30031599

  • Як протистояти інформаційній війні у сучасних умовах?

Українцям необхідно вказувати на брехню, розвінчувати міфи і спростовувати моделі поведінки, що нам диктують. Дивитись новини можна по-різному: дивитися і вірити та дивитися й шукати. Коли людина дивиться новини і вже налаштована на те, що будуть брехати, то вже інакше сприймає інформацію, бо починає аналітично мислити. Не вірити на слово та перевіряти – два прийоми, які потрібно запам’ятати. Найголовніше – щоб це було постійно, сприймаючи інформацію з будь-якого каналу.

l 30031599

  • Яка Ваша участь у інформаційному протистоянні?

Матеріали, що я зібрав, оприлюднюю на курсах підвищення кваліфікації вчителів, надаю методичні та практичні поради працівникам районних рад та адміністрацій, редакторам комунальних районних газет щодо захисту від інформаційного впливу, читаю лекції вихователям технікумів та училищ,  також своїм студентам. Хочу відзначити, що слухачі зацікавлені, адекватно реагують мою інформацію. Це приємно, адже вони розуміють приклади викривлення істини та мої коментарі. Крім того, я будую свої розповіді на використанні зображувального ряду, що унаочнює факти брехні.

Також входжу до громадської ради при обласній адміністрації, де, зокрема, розробив обласну програму з інформаційної безпеки.  Маю надію, що це сприятиме зрушенням в інформаційній безпеці. Сподіваюсь, що частина людей почує запропоновану інформацію та зробить правильні висновки. 

Глибоко переконаний, що в плані інформаційної безпеки потрібно працювати не лише з дорослими, а також не забувати про дітей. Тому приємно, що наші колеги, вчителі та вихователі створюють з дітьми мультфільми про Україну та солдатів, збирають пожертви для бійців АТО, проводять благочинні ярмарки, моляться в церквах.

l 30031599

  • Що необхідно українському суспільству, щоб витримати інформаційний натиск?

Займатися інформаційним спротивом треба щоденно. Кілька разів на день давати пояснення та роз’яснення. Інформаційна війна передбачає активний наступ, але в нас поки що замало кваліфікованих кадрів та матеріальних можливостей. Але створено вже Міністерство інформації, ось-ось буде новий телеканал, у багатьох країнах-сусідах активно розвінчують російську пропаганду. Робота робиться. А нашим читачам хочу побажати одне – думати, коли сприймаєте інформацію, бо за нею дуже часто приховується маніпуляція.

l 30031599

Лілія Мельник

Прочитано 2575 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework