Версия для печати

Музей локомотивного депо станції «Коростень»

Коростень відомий не тільки як колишня древлянська столиця, але як і сучасна «залізнична столиця» регіону.

Будівництво Києво-Ковельської залізниці, спорудження станції Коростень у 1902 році стало доленосною подією для міста. Коростенська залізниця сьогодні – це складна структура з адміністративними, виробничими, соціальними функціями.

Найпотужнішим і найстарішим підприємством її є локомотивне депо, якому в 2003 році виповнилось 100 років з дня заснування. Оскільки підприємство має глибокі історичні корені по збереженню традицій залізниці, в 1967 році на ньому почалося зародження музейної справи. Музей з площею 355 м2 створювали ентузіасти - працівники підприємства Мельниченко А.Н., Галактіонов О.І., Юрченко В.Б., Чаплінський Л.Й. Особливо цікавим є розділ, присвячений розвитку залізничного транспорту та будівництву Києво-Ковельської залізниці ст. Коростень.

Суттєво збагатив музейну колекцію раритетним, предметним матеріалом Л.Чаплінський, який очолював його в останні роки. Можливо, експозиція музею занадто персоніфікована, але це має об’єктивне пояснення: – залізничники завжди брали активну участь у суспільному житті міста. Суто музейну експозицію ніяк не слід відокремлювати від самого локомотивного депо. Його виробничі корпуси – це комплекс споруд різного часу, що відповідають технічним вимогам різних періодів (з 1914-1983 рр.) та є своєрідним продовженням музейної експозиції.

Прочитано 2093 раз

Последнее изменение Четверг, 05/01/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии