Версия для печати

Житомирянкам на замітку: 7 речей, які повинна знати кожна наречена, коли змінює прізвище

Зміна прізвища – одне з найбільш актуальних питань, які ставлять перед собою ті, хто одружуються, при чому подібні випадки відомі як з боку дружини, так і з боку чоловіка. З чим вони зіштовхуються? Поговоримо про це сьогодні.

 

При цьому більшість людей, як правило, не усвідомлюють неминучі труднощі при зміни прізвища, зокрема, практичні, які виражаються в необхідності заміни цілого ряду важливих документів.

Раніше вже писали матеріал на тему «Чому ви ще досі не змінили П.І.Б (прізвище,ім’я, по батькові)?», а сьогодні присвятимо питання саме тому, які документи слід змінити при зміні прізвища?

1. Зміна прізвища – зміна паспорта

Першим, що доведеться міняти, буде паспорт громадянина України. Час для подання документів на зміну паспорта – 30 днів з дня одруження. Але якщо цей термін пропущений – це є адміністративним правопорушенням. На вас накладуть штраф в розмірі від 17 і до 51 грн.

Подати документи для зміни прізвища можна в районному відділенні Державної міграційної служби України (паспортний стіл), куди треба буде подати дві свіжі фотографії 3,5х4,5, старий паспорт і документ з обов’язковою копією, на підставі якого ви змінюєте прізвище (свідоцтво про одруження). Також доведеться заплатити держмито у розмірі 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян – на сьогодні це 17 грн.

Згідно із законом час виготовлення нового паспорта займає 1 місяць, тому на цей термін про всякий випадок краще заздалегідь підготувати декілька ксерокопій старого паспорта.

2. Закордонний паспорт

Після заміни внутрішнього паспорта слід міняти паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт).

Закордонний паспорт із старим прізвищем діє тільки один місяць з дня зміни прізвища. Тому міняти його доведеться обов’язково, тим паче, що відразу після зміни прізвища в Державну прикордонну службу та Інтерпол спрямовується інформація про недійсність вашого старого закордонного паспорта.

Тому щоб у візовому центрі не зіткнутися з відмовою у видачі візи через недійсність паспорта або, що ще гірше – отримати відмову на в’їзд прямо на прикордонному контрольно-перепускному пункті, закордонний паспорт слід негайно замінити.

3. Фіскальні органи

Наступною організацією, яку слід відвідати, буде Державна фіскальна служба України. ЇЇ потрібно сповістити про зміну прізвища. Це робиться з метою внесення відповідних змін до карти платника податків. Нічого особливого не зміниться, окрім прізвища – реєстраційний номер платника податків у вас залишиться той же самий.

4. Банківські договори і картки

Також доведеться міняти банківські договори і банківські картки. Причому це стосується абсолютно всіх карток – і зарплатних, і кредитних, і “для виплат”. Річ у тому, що будь-які взаємовідносини з банком мають бути чітко регламентовані з відповідною фіксацією в договорі.

Тому щоб через час не зіткнутися з проблемами при видачі депозиту, термін якого добіг кінця, краще заздалегідь переоформити всі документи у банку на нове прізвище. Це не дасть банку можливості в майбутньому зловживати своїми правами і затримувати або навіть відмовляти вам у виплаті вашого ж депозиту.

5. Інші договори та реєстри

Також радимо внести зміни в усі договори, які вами підписані. Наприклад, договори страхування або на надання житлово-комунальних послуг і так далі. У останньому випадку, це не критично, але краще все ж заздалегідь здійснити подібну зміну, що дозволить уникнути яких-небудь непорозумінь в майбутньому.

Ну і також обов’язковим є внесення змін до реєстру виборців, інакше на найближчих виборах вам просто відмовлять в конституційному праві волевиявлення на підставі невідповідності вашого прізвища в документах. Зробити це можна у відділенні Державного реєстру виборців за місцем Вашої реєстрації.

6. Ряд документів, які змінювати не треба

В цьому випадку для підтвердження своєї особи Вам доведеться надати новий паспорт і документ, на підставі якого змінено прізвище. З основних документів це наступні:

Документи про освіту: дипломи про середню і вищу освіту, дипломи кандидатів і докторів наук, сертифікати про проходження курсів з підвищення кваліфікації і так далі.

Документи, що встановлюють право на майно. Наприклад, договір купівлі-продажу квартири не підлягає заміні, а залишиться в тому вигляді, в якому він і є.

Трудова книжка. Залишається та ж сама, тільки у відділі кадрів повинні внести в неї відповідну поправку.

І окремо варто сказати про водійські права. Фактично, міняти їх необов’язково, оскільки вказівка, що вони стають недійсними після зміни прізвища в законодавстві відсутня.

Просто при пред’явленні прав і документів на автомобіль буде треба також пред’являти документ на підставі якого змінено прізвище. Проте якщо Ви вирішили поміняти водійські права, то до вказаного списку документів також додається медична довідка. Проте повторно перескладати іспити для заміни прав на нове прізвище не треба.

7. Медовий місяць закордоном

Якщо передбачити все заздалегідь – проблем не буде. Просто отримати візу треба до оформлення шлюбу на старе прізвище. А після реєстрації шлюбу подайте заявку на отримання нового паспорта. Оскільки 30 днів паспорт дійсний – ви можете перетинати кордон.

Зміна прізвища – справа тривала і не така вже і важка, якщо підходити до цього питання підготовленим і обізнаним заздалегідь!

Автор консультації: Юрій Усманов

protokol.com.ua

Прочитано 2480 раз

Последнее изменение Среда, 30/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии