Штаркман Наум

  Наум Львович Штаркман (28 вересня 1927, — 20 липня 2006) — радянський піаніст і педагог, заслужений артист РСФСР, Народний артист Росії.

  Народився у Житомирі. Закінчив Московську консерваторію імені П. І. Чайковського по класу Костянтина Ігумнова (1949; Ігумнов помер у 1948 р., але Штаркман відмовився закінчувати навчання в іншого педагога і готувався до випуску без формального наставника, неофіційно консультуючись із Святославом Ріхтером)

 У 1950-і рр.. брав участь у різних міжнародних конкурсах, ставши, зокрема, першим переможцем Міжнародного конкурсу піаністів імені Віани да Мотта (Лісабон, 1957) і отримавши третю премію Першого Міжнародного конкурсу імені Чайковського (1958). Проте незабаром після цього Штаркман був заарештований і засуджений за статті 121 КК РРФСР (гомосексуалізм). Це зруйнувало його концертну кар'єру: довгі роки виступу Штаркман допускалися тільки в провінціях або у другорядних залах. Лише 1987 р. Штаркман отримав посаду професора Московської консерваторії. Після цього він знову почав виступати в багатьох країнах світу.

  З 1993 року Штаркман був головою журі Міжнародного конкурсу піаністів імені Ігумнова, який проводиться в Липецьку. Штаркман широко визнаний як інтерпретатор романтичного і постромантичного репертуру - творів Шумана, Шопена, Ліста, Чайковського та Рахманінова.

Новини Житомира

Прочитано 36774 раз

Другие материалы в этой категории:

Похожие материалы (по тегу)

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework